Horticultorul.ro

iun. 08 2020

Crin de iarna (Hippeastrum reticulatum): ingrijire, inmultire, udare, intretinere

Familia: AMARYLLIDACEAE

Denumire populara: Crin de iarna

Denumire stiintifica: Hippeastrum reticulatum

Origine: Crinul de iarna este o planta originara din Brazilia.

Proprietati ornamentale: este o specie de planta erbacee perena cu bulbi, cu aspect de tufa, ce poate ajunge la inaltimi de 30-60 cm.

Hippeastrum reticulatum este cultivat ca planta de apartament, decorativa prin flori. Bulbii se planteaza in vase de dimensiuni reduse, fiecare bulb va produce 1-2 plante.

Frunzele sunt lineare, carnoase, lucioase, de culoare verde, cu o dunga alba pe centru.

Inflorire la Crinul de iarna poate avea loc de la sfarsitul verii pana la inceputul iernii. Plantele de Hippeastrum reticulatum necesita o perioada de repaus (in timpul iernii) de 4-6 saptamani pentru a avea un nou val de inflorire in anul urmator.

Florile apar in partea superioara a tulpinilor florale (fistuloase – cilindrice) sunt mari, pedunculate dispuse cate doua sau trei, de culoare alba cu dungi roz, de diferite grosimi.

Florile Crinului de iarna rezista pe planta timp de o luna, dupa care se usuca si trebuie indepartate.

Substratul pentru Crinul de iarna  trebuie sa fie format dintr-un amestec de pamant de gradina, turba si nisip. La baza ghivecelor, trebuie sa existe un strat de drenaj (pietricele si nisip), pentru a prevenii stagnarea apei.

Plantarea bulbilor se realizeaza intr-un substrat reavan, la o adancime optima, astfel incat varfurile bulbilor sa fie iesiti desupra substratului.

Udarea in perioada de primavara-vara se face folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. O udare insuficienta impiedica inflorirea. Odata cu venirea iernii, udarea se stopeaza si se va relua primavara viitoare.

Temperatura ideala pentru cresterea si inflorirea Crinului de iarna  este de 20-22ºC, primavara-vara si de 15-16ºC, in perioada de repaus (toamna-iarna). In perioada de repaus se indeparteaza frunzele uscate si se pastreaza ghiveciul cu bulbii in el.

Lumina este factorul care ajuta la inflorirea plantelor de Hippeastrum reticulatum. Acesta prefera spatiile luminoase, unde razele soarelui pot ajunge cu usurinta la planta.

Inmultirea la Hippeastrum reticulatum se face prin seminte sau prin divizarea bulbilor, la plantele care au cel putin 3 ani.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Crinul de iarna  se poate realiza de doua ori pe luna, in perioada primavara – vara si sa se intrerupa in perioada de repaus (iarna), folosind ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie).

Fig. 1 Crin de iarna (Hippeastrum reticulatum)

Fig. 2 Crin de iarna (Hippeastrum reticulatum)

Fig. 3 Crin de iarna (Hippeastrum reticulatum)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Crin de iarna (Hippeastrum reticulatum): ingrijire, inmultire, udare, intretinere

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii