Horticultorul.ro

iun. 11 2020

Crin zefir (Zephyranthes rosea): ingrijire, inmultire, udare, intretinere

Familia: AMARYLLIDACEAE

Denumire populara: Crin zefir, Crin de ploaie roz, Crinul zanelor, Floarea zefirului, Brandusa de camera, Crinul fermecat

Denumire stiintifica: Zephyranthes rosea

Origine: Crinul de ploaie roz este o planta originara din Peru si Columbia.

Proprietati ornamentale: este o specie de planta erbacee perena cu bulbi, cu inaltimi reduse (15-25 cm).

Zephyranthes rosea este cultivata ca planta de apartament sau de gradina, decorativa prin flori, care poate fi plantata in ghivece sau direct in sol.

Intrucat Crinul de ploaie roz este sensibil la temperaturile negative din timul iernii, este  recomandata scoaterea bulbilor din sol (daca este cultivat in gradina), odata cu venirea iernii si pastrarea acestora in spatii intunecate, uscate si racoroase.

Frunzele sunt lineare (10-15 cm lungime), inguste (3-5 mm latime), de culoare verde.

Inflorire la Zephyranthes rosea are loc vara (iulie-septembrie), dar poate avea loc de doua ori pe an, daca exista conditii optime.

Florile sunt solitare, apar in partea superioara a tijelor florale (10-12 cm inaltime), au forma de palnie, diametrul de 2-3 cm, formate din cate sase petale colorate in nuante de roz. Florile Crinului de ploaie se deschid la amiaza si se inchid odata cu venirea serii.

Florile Crinului de ploaie rezista pe planta cateva zile, dupa care se usuca si trebuie indepartate.

Substratul pentru Zephyranthes rosea trebuie sa fie bine drenat, cu fertilitate moderata si pH neutru. Substratul poate fi format dintr-un amestec de pamant de gradina, turba si nisip. La baza ghivecelor, trebuie sa existe un strat de drenaj (pietricele si nisip), pentru a prevenii stagnarea apei.

Plantarea bulbilor de Zephyranthes rosea se realizeaza primavara (martie-mai), intr-un substrat reavan, la o adancime optima (8-9 cm), lasand o treime din bulbi afara, deasupra solului.

Udarea este esentiala in perioada de crestere si inflorire, aceasta se realizeaza folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat in aceasta perioada, substratul sa fie mentinut reavan. Odata cu venirea iernii, udarea se reduce sau chiar se stopeaza si se va relua primavara. Plantele de Crin zefir tolereaza si perioade scurte de seceta.

Plantele de Zephyranthes rosea  sunt sensibile la temperaturi scazute, astfel, plantele cultivate in gradini sau balcoane, trebuie aduse in spatii adapostite, pe timpul iernii, unde temperaturile pot fi mai scazute, dar niciodata negative.

Lumina este factorul principal care ajuta la inflorirea plantelor de Zephyranthes rosea. Acestea prefera spatiile luminoase, insorite sau semi umbrite.

Inmultirea la Zephyranthes rosea se face prin seminte sau prin divizarea bulbilor.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Zephyranthes rosea se poate realiza de doua ori pe luna, in perioada de crestere si se intrerupe in perioada de repaus (iarna), folosind ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie).

Fig. 1 Crin zefir (Zephyranthes rosea)

Fig. 2 Crin zefir (Zephyranthes rosea)

Fig. 3 Crin zefir (Zephyranthes rosea)

Fig. 4 Crin zefir (Zephyranthes rosea)

Fig. 5 Crin zefir (Zephyranthes rosea)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Crin zefir (Zephyranthes rosea): ingrijire, inmultire, udare, intretinere

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii