ian. 10 2024
Crinul japonez – Lilium speciosum: ingrijire, inmultire
Demumire populara: Crinul japonez
Denumire stiintifica: Lilium speciosum
Origine: Lilium speciosum este o planta originara din Sudul Japoniei si al Chinei.
Proprietati ornamentale: Crinul japonez este o planta erbacee, bulboasa, care poate atinge inaltimi de 120-140 cm.
Lilium speciosum este o planta decorativa pin flori, cultivata adesea in gradini, plantata direct in sol sau in ghivece.
Tulpinile la Lilium speciosum sunt subtiri pot ajunge pana la 120-130 cm inaltime, pe ele dezvoltandu-se, de-o parte si de alta, frunze intregi, de cica.19 cm lungime, cu nervuri evidentiate, si culoare verde.
Inflorirea la Lilium speciosum are loc in lunile august-septembrie.
Florile apar solitare pe tulpinii florifere, au un diametru de 15 cm, sunt formate din sase petale cu varfurile intoase foarte mult spre exterior, de culoare alba cu nuante de roz si violet, si pete rosii, cu sase stamine foarte lungi, puternic parfumate.
Substratul (pamantul) pentru Lilium speciosum trebuie sa fie bine drenat, bogat in humus, format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze si nisip, cu un pH slab alcalin-neutru.
Udarea la Crinul Lilium speciosum se face cu regularitate, folosind cantitati moderate de apa. Udarea excesiva poate cauza putrezirea bulbilor si chiar moartea plantei.
Lumina pentru Lilium speciosum este foarte importanta, prefera spatii luminoase, insorite sau partial umbrite.
Inmultirea la Lilium speciosum se realizeaza vegetativ (prin separarea bulbilor, odata la trei ani) vara, dupa trecerea florilor. Bulbii se vor planta in sol la o adancime de 3-4 cm, grupati cate 3 bulbi.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Lilium speciosum se poate face utilizand ingrasaminte lichide sau hidrosolubile pentru plantele decorative prin flori, sau se pot folosi batoane sau tablete de ingrasaminte cu eliberare prelungita. Se recomanda intreruperea fertilizarii la finele verii, aceasta pentru pentru a determina intrarea in repaus a bulbilor.
Bolile crinului imperial:
Putregaiul (Botrytis spp.), Fuzarioza (Fusarium oxysporum lilii), Rugini , Bacterioze, etc.
Daunatori la crinul imperial:
Afide, Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii), Acarieni, etc.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Crinul japonez – Lilium speciosum: ingrijire, inmultire