Horticultorul.ro

dec. 02 2022

Crinum x powellii: ingrijire, inmultire

Familia: AMARYLLIDACEAE

Denumire populara: Crin de mlastina, Crin de rau, Crin de coasta

Denumire stiintifica: Crinum x powellii

Origine: Crinum x powellii este un hibrid  rezultat din incrucisarea Crinum bulbispermum si Crinum moorei.

Proprietati ornamentale: Crinum x powellii este o planta erbacee perena cu bulbi, cu aspect de tufa, ce poate ajunge la inaltimi de 90-150 cm si la intinderi de 60-90 cm.

Crinum x powellii este cultivat ca planta de apartament sau de gradina, decorativa prin flori. Bulbii se planteaza in vase de dimensiuni reduse, fiecare bulb va produce 1-2 plante.

Frunzele sunt lineare, cu lungimea de 7-10 cm si latimea de 5-6 cm, culoare verde.

Inflorire la Crinum x powellii poate avea loc de la sfarsitul verii pana la inceputul iernii.

Florile apar in partea superioara a tulpinilor florale (fistuloase – cilindrice), au aspect de trompeta, cu diametrul de 10-12 cm, culoare roz pal.

Florile de Crinum x powellii rezista pe planta timp de o luna, dupa care se usuca si trebuie indepartate.

Substratul pentru Crinum x powellii trebuie sa fie format dintr-un amestec de pamant de gradina, turba si nisip, bine dreanat, cu fertilitate moderata. La baza ghivecelor, trebuie sa existe un strat de drenaj (pietricele si nisip), pentru a prevenii stagnarea apei.

Plantarea bulbilor (12-16 cm diametrul) se realizeaza primavara, intr-un substrat reavan, la o adancime optima, astfel incat varfurile bulbilor sa fie iesiti desupra substratului, folosind ghivece cu diametrul mai mare cu circa 5-7 cm decat diametrul bulbilor.

Udarea se realizeaza folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. O udare insuficienta impiedica inflorirea. Odata cu venirea iernii, udarea se stopeaza si se va relua primavara viitoare.

Temperatura ideala pentru cresterea si inflorirea Crinum x powellii este de 20-22ºC, primavara-vara si de 15-16ºC, in perioada de repaus (toamna-iarna). Odata cu venirea iernii, se indeparteaza frunzele uscate, se pastreaza ghiveciul cu bulbii in el, sau se scot si se depoziteaza in spatii racoroase si uscate, pana primavara viitoare cand se vor planta.

Lumina este factorul care ajuta la inflorirea plantelor de Crinum x powellii. Acesta prefera spatiile luminoase, unde razele soarelui pot ajunge cu usurinta la planta, dar petru orele pranzului se pot alege spatii semiumbrite.

Inmultirea la Crinum x powellii se face prin bulbi, la plantele care au cel putin 3 ani.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Crinum x powellii se poate realiza de doua ori pe luna, in perioada primavara – vara si sa se intrerupa in perioada de repaus (iarna), folosind ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie).

Fig. 1 Crinum x powellii

Fig. 2 Crinum x powellii

Fig. 3 Crinum x powellii

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Crinum x powellii: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii