feb. 02 2014
Crizanteme – Chrysanthemum la ghiveci: ghid de ingrijire
Familia: ASTERACEAE, COMPOSITAE
Demumire populara: Crizanteme la ghiveci
Denumire stiintifica: Chrysanthemum spp.
Origine: Crizantema este o planta originara din Asia (China-crescuta de peste 2.500 ani si Japonia unde este considerata floarea lor nationala si un simbol de fericire si longevitate).
Proprietati ornamentale: Crizantemele sunt plante erbacee perene, cu aspect de tufa, ramificate, cu inaltimea de 30 cm inaltime, care se cultiva foarte usor.
Frunzele sunt ovale, alterne, in functie de speciie pot fi mai mici cu marginile zimtate, sau mai mari cu lobi rotunjiti.
Florile de crizantema (Chrysanthemum spp.) apar la sfarsitul verii, toamna sau iarna (cultura fortata). Florile la Crizanteme sunt dispuse in capitule cu multe flori, sferice egale, divers colorate intr-o singura culoare: alb, galben, portocaliu, caramiziu, liliachiu sau purpuriu sau in doua culori.
Exista foarte multe varietati de Crizanteme diferite in functie de inaltime, culoare, tipul florilor si timpul lor diferit de inflorire. Pentru a stimula ramificarea si cresterea numarului de flori se recomanda ciupirea varfurilor lastarilor. Floarea de crizantema poate fi simpla sau invalta (batuta).
In apartamente Crizantemele pot fi tinute intre 6-8 saptamani, dupa care florile se ofilesc.
Regulatori de crestere si inflorire la Crizanteme (Chrysanthemum spp.). Controlul procesului de crestere si inflorire se face cu ajutorul regulatorilor de crestere, ex.:
- Produse ce contin: clormequat clorura;
- Bonzi (paclobutrazol).
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Se pot face si taieri pentru corectarea formei tufei de Crizantema.
Substratul (pamantul) trebuie sa fie fertil si bine drenat, format dintr-un amestec de turba si nisip sau se poate achizitiona de la supermarket substrat universal de flori (la care adaugam 20% nisip). Se recomanda transplantarea crizantemei intr-un ghiveci mai mare imediat dupa achizitionare.
Udarea Crizantemei se face cu cantitati moderate de apa astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. Substratul se lasa ca intre doua udari sa se usuce putin la suprafata.
Temperatura optima pentru Crizantema trebuie sa varieze intre 18-20°C. Daca Crizantema este tinuta la o temperatura intre 13-18°C (in perioada rece-iana) se poate astfel prelungi intervalul de viata a florilor cu 8 pana la 10 saptamani.
Lumina este un factor foarte important pentru cresterea si inflorirea Crizantemei. In apartament Crizantema trebuie pozitionata in spatii luminoase. Pentru a evita cresterile inestetice si lipsa florilor Crizantema, planta se pozitioneaza in locuri insorite.
Inmultirea Crizantemelor (Chrysanthemum spp.) se face prin seminte (la inceputul primaverii), butasi sau prin devizarea tufei.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca o data pe luna in perioada de crestere si inflorire cu ingrasaminte pentru plante decorative prin flori. Se pot utiliza cu succes si fertilizantii cu eliberare lenta (prelungita) sub forma de batoane sau tablete.
Specii si varietati:
- Chrysanthemum morifolium – ajunge la inaltimea de 30 cm, este o planta perena, frunzele sunt de culoare verde-gri, parfumate. Florile apar la sfarsitul toamnei sau pot aparea tot timpul anului daca planta de Crizantema a fost fortata.
- Chrysanthemum frutescens – este o specie de Crizantema perena cultivata ca planta anuala, originara din Insulele Canare. Florile apar vara de culoare alba sau galbena.
- Chrysanthemum indicum.
Daunatori crizantemelor:
Acarieni, Melci, Viermi albi, Viermi sarma, Afide, Tripsi, Musculita tutunului (Bemisia tabaci), Muste minatoare (Liriomyza trifolii, Liriomyza huidobrensis), etc.
Bolile crizantemelor:
Rugina alba a crizantemelor (Puccinia horiana).
Caderea plantutelor (Pythium spp.); Fainarea crizantemelor (Oidium chrysanthemi); Patarea bruna (Septoria chrysanthemella); Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea); Ascochitoza crizantemelor (Ascochyta chrysanthemi); Rhizoctonia spp.; Ofilirea patata (Tomato spotted wilt virus on chrysanthemum-TSWV); Aspermia crizantemelor (Chrysanthemum aspermy virus); etc.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Atentie !!!
- Crizantemele (Chrysanthemum spp.) nu suporta execul de umiditate de la nivelul radacinilor, pentru a evita aceasta situatie avem nevoie de un substrat bine drenat (sa contina 20 % nisip) si un drenaj bine construit la fundul ghiveciului.
- Florite ofilite si frunzele ingalbenite se inalatura, pentru a avea un aspect placut al plantei.
Stiati ca … Crizantemele stau la baza extragerii cunoscutelor insecticide din clasa Piretroizilor de origine naturala.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Crizanteme – Chrysanthemum la ghiveci: ghid de ingrijire