Horticultorul.ro

apr. 19 2020

Crizanteme pitice (Chrysanthemum ‘Swifty Orange Bicolour’): ingrijire, inmultire, udare, fertilizare

Familia: ASTERACEAE (COMPOSITAE)

Demumire populara: Crizantema la ghiveci, Mini crizanteme, Crizanteme pitice

Denumire stiintifica: Chrysanthemum ”Swifty Orange Bicolour”

Proprietati ornamentale: Chrysanthemum ”Swifty Orange Bicolour” sunt plante erbacee perene, cu aspect de tufa, puternic ramificate, cu inaltimi foarte reduse (10-15 cm), care se cultiva foarte usor.

Chrysanthemum ”Swifty Orange Bicolour” sunt cultivate fie ca plante de gradina, plantate in ghivece sau direct in sol, fie ca plante de apartament.

Daca plantele de Chrysanthemum ”Swifty Orange Bicolour” sunt cultivate afara, se recomanda, ca odata cu venirea iernii, sa fie transportate in spatii ferite de inghet.

Frunzele sunt de dimensiuni mici, cu marginile netede sau dintate, de culoare verde si un miros specific.

Florile de Chrysanthemum ”Swifty Orange Bicolour” apar de vara pana toamna, au dimensiuni reduse, sunt dispuse in capitule cu multe flori, sferice, colorate in doua culori – portocaliu inchis si galben.

Florile ofilite si frunzele ingalbenite se indeparteaza, pentru a mentine un aspect placut al plantelor.

Substratul/solul trebuie bine drenat, cu fertilitate moderata, format dintr-un amestec de turba si nisip sau se poate achizitiona un substrat universal de flori, la care adaugam 20% nisip.

Udarea la Chrysanthemum ”Swifty Orange Bicolour” se face folosind cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan.  Substratul se lasa sa se usuce la suprafata intre doua udari.

Temperatura optima pentru Chrysanthemum ”Swifty Orange Bicolour” poate varia intre 20-25°C.

Lumina este un factor foarte important pentru cresterea si inflorirea plantelor de Chrysanthemum ”Swifty Orange Bicolour”, acestea necesita spatii luminoase, insorite sau semi-umbrite.

Inmultirea la Chrysanthemum ”Swifty Orange Bicolour” se face prin butasi.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze o data  pe luna in perioada de crestere, folosind ingrasaminte pentru plante decorative prin flori. Se pot utiliza cu succes si fertilizantii cu eliberare lenta (prelungita) sub forma de batoane sau tablete.

Daunatori crizantemelor:

Acarieni, Melci, Viermi albi, Viermi sarma, Afide, Tripsi, Musculita tutunului (Bemisia tabaci), Muste minatoare (Liriomyza trifolii, Liriomyza huidobrensis), etc.

Bolile crizantemelor:

Rugina alba a crizantemelor (Puccinia horiana);

Caderea plantutelor (Pythium spp.); Fainarea crizantemelor (Oidium chrysanthemi); Patarea bruna (Septoria chrysanthemella); Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea); Ascochitoza crizantemelor (Ascochyta chrysanthemi); Rhizoctonia spp.; Ofilirea patata (Tomato spotted wilt virus on chrysanthemum-TSWV); Aspermia crizantemelor (Chrysanthemum aspermy virus); etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Crizanteme pitice (Chrysanthemum ‘Swifty Orange Bicolour’)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Crizanteme pitice (Chrysanthemum ‘Swifty Orange Bicolour’): ingrijire, inmultire, udare, fertilizare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii