ian. 15 2016
Cultivarea lavandei in ghiveci: ingrijire, inmultire
Lavanda (Lavandula angustifolia) face parte din familia Lamiaceae si este originara din regiunile mediteraneene.
Levantica este o planta perena, cu aspect de tufa, ramificata de la baza, aromatica.
Frunzele sunt lanceolate, inguste si lungi, de culoare argintii sau gri-verzui, ce poate ajunge la ianltimi intre 35-50 cm.
Lavanda este o planta decorativa prin flori, aceste cresc sub forma de spice, sunt de diferite culori: albasta, violet, mov, roz sau alba in functie de specii.
Inflorirea la Lavanda are loc vara (iulie-august).
Lavandula datorita florilor si mirosului ei placut este cultivata adesea si ca planta in ghiveci – planta decorativa (ornamentala).
Lavanda cultivata in ghivece (containere), jardiniere se utilizeaza in exterior la decorarea balcoanelor, teraselor, spatiilor publice, etc.
Pentru cultivarea lavandei in ghiveci trebuie sa se aleaga inca de la inceput cu mare atentie dimensiunea vasului.
Intrucat dimensiunea radacinilor de Lavanda este mai mare decat planta, ghiveciul ar trebui sa fie ales proportional cu dimnesiunea radacinilor. Dimensiunea ghiveciului se recomanda sa fie cu 3-5 cm mai mare decat dimensiunea radacinilor.
Amplasarea ghivecelor cu Levantica trebuia facuta in spatii insorite, acolo unde razele de soare ajung cu usurinta la plante timp de opt ore pe zi.
Substratul pentru lavanda trebuie sa fie bine drenat, cu fertilitate moderata, lavanda vegeteaza bine in amestecurile (substraturile universale) gata preparate pentru flori sau putem realiza amestecuri de: pamant de frunze : turba : nisip. Levantica prefera un pH intre 6,5-7,5.
Pentru un drenaj corespunzator, ghiveciul trebuie sa aiba gauri la baza, peste acestea se aseaza cioburi de lut apoi se adauga un strat de nisip sau pietris.
Udarea Lavandei in ghiveci se face cu cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie reavan. Se recomanda ca intre doua udari sa se lase sa se usuce substratul de la suprafata.
Daca radacinile ocupa cea mai mare parte a ghiveciului, uscarea va avea loc mai repede, astfel udarea trebuie facuta mai des.
Udarea excesita la lavanda poate provoca putrezirea radacinilor (boli de substrat).
Transplantarea Lavandei crescute in ghiveci, trebuie facuta in fiecare an (primavara), moment in care in amestecul folosit ca substrat se pot introduce si ingrasaminte cu eliberare prelungita si controlata (Osmocote). Adaugarea ingrasamintelor in substrat, se impune deoarece, ca orice planta cultivata in ghiveci si Lavanda necesita nutrienti in cantitati optime in substrat.
Inmultirea Lavandei se face prin seminte, butasi sau divizarea tufei.
Ghivecele de Lavanda pot fi depozitate pe timpul iernii in spatii neincalzite (racoroase, cu temperaturi de 7-10 ºC) si luminoase, ferite de cutrenti de aer.
Speciile de Lavanda cel mai des cultivate in ghivece sunt:
- Lavandula augustifolia „Dwaef Blue, Lavandula lady;
- Lavandula augustifolia „Nana Alba”;
- Lavandula augustifolia „Irene Doyle”, acestea fiind cu inaltimi mai reduse;
- Lavandula augustifolia „Hidcote” si Lavandula augustifolia „Munstead” sunt specii care in primii ani au cresteri moderate si pot fi crescute in ghivece, apoi se pot transplanta in ghivece cu dimensiuni mai mari sau in gradina.
Boli:
Fainarea; Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), etc.
Daunatori:
Lacuste; Gandacul de Rozmarin (Chrysolina americana); Cicadele care se determina usor dupa „Scuipatul cucului” – prezent pe plante si zgomotul caracteristic.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultivarea lavandei in ghiveci: ingrijire, inmultire