Horticultorul.ro

dec. 23 2013

Inmultirea Lavandei prin Seminte si Butasi

inmultirea lavandei prin butasi si seminteInmultirea Lavandei prin Butasi semilemnificati in intervalul  iulie-august (in sere umbrite, cu atmosfera controlata si ceata artificiala) si la sfarsit de august in rasadnite umbrite & ceata artificiala. Se  confectioneaza butasi simplii de 15-18 cm si se planteaza in substratul (nisip:humus de padure:turba)  reavan din sera sau rasadnita. pH-ul substratului trebuie sa aiba valori intre 6,5-7,5. La un metru patrat de substrat de inradacinare se pot planta aproximativ 700-800 butasi. Pentru o mai buna inradacinare se pot utilize stimulatorii de inradacinare (radistim lichid).

Butasii sunt expusi atacului de fuzarium, motiv pentru care se pot face tratamente preventive cu fungicide specifice.

Inmultirea Lavandei prin Seminte se poate face:

Toamna in luna noiembrie prin semanatura directa in rasadnita rece;

Primavara in martie-aprilie in rasadnita, dupa ce in prealabil semintele au fost stratificate la rece. Stratificarea la rece se face la + 5 °C timp de 3 saptamani in nisip umed in beciuri sau frigidere.

Semanatura se face pe randuri la o distant de 2.5 cm intre seminte si o adancime de semanat de 5-10 mm in toamna si 10 mm primavara. Plantutele sunt expuse atacului de Pythium spp. pentru care facem tratamente preventive cu fungicidul  Previcur energy. Ca si lucrari de ingrijire se face plivitul buruienilor si mentinerea solului reavan. Repicatul se poate face cand plantutele au 4-5 frunze adevarate la o distant de 15 cm intre randuri si 10-15 cm intre plante pe rand.  Temperatura optima de germinare este de 21°C  iar  pH-ul substratului trebuie sa aiba valori intre 6,5-7,5.

Cresterea si ingrijirea plantutelor de lavanda

  • Udarea periodica pentru a mentine substratul reavan;
  • Taierea  sau ciupirea plantelor cand ajung la inaltimea de 8-10 cm pentru a stimula indesirea tufei de lavanda;
  • Combaterea bolilor si daunatorilor;
  • Plantele de Lavanda sunt bune pentru infiintarea unei culturi in camp cand ating o inaltime de 30-60 cm si au o radacina bine dezvoltata de peste 15 cm.
inmultirea lavandei prin butasi

Fig. 1  Inmultirea lavandei prin butasi

inmultirea lavandei prin seminte

Fig. 2 Inmultirea lavandei prin seminte

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Inmultirea Lavandei prin Seminte si Butasi

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii