mart. 09 2022

Cyclamen persicum – floare de apartament: ingrijire

Familia: PRIMULACEAE

Demumire populara: Ciclamen persan

Denumire stiintifica: Cyclamen persicum, sin. Cyclamen latifolium

Origine: Cyclamen persicum este o planta originara din Grecia, Cipru, Israel, Turcia, Tunisia.

Proprietati ornamentale: Cyclamen persicum este o planta erbacee perena, cu tuberculi si aspect de tufa, ce poate ajunge la inaltimi de 15-30 cm.

Plantele de Ciclamen persan sunt cultivate ca plante de apartament, decorative prin frunze si flori.

Florile si frunzele sunt dispuse sub forma de rozeta, din punctul de crestere situat in varful tubercului.

Frunzele sunt  si ele decorative, au forma de inima, culoarea verde inchis cu pete argintii.

Inflorirea plantelor de Cyclamen persicum are loc de iarna pana la sfarsitul primverii, o perioada de circa 3 luni.  Perioada de repaus la Cyclamen latifolium  are loc pe parcursul verii, pana cand temperaturile incep sa scada, moment in care plantele incep sa creasca.

Florile apar deasupra frunzelor, sunt formate din 5 sepale mici si 5 petele inalte de circa 5 cm, colorate in alb, roz deschis, roz inchis, violet sau magenta.

Substratul (pamantul)  se recomanda sa fie format dintr-un amestec de turba, pamant de gradina si nisip. Pentru un drenaj bun se recomanda asezarea pe  gaurile ghiveciului bucati de cioburi ceramice (obtinute prins spargerea ghivecelor ceramice) sau pietricele – pietris.

Udarea se face cu regularitate toamna si iarna, folosind cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie mereu reavan. Pentru perioada de repaus (vara-toamna) se reduce cantitatea de apa folosita la udat, se maresc intervalele intre udari, astfel incatcsubstratul sa fie mentinut uscat. Excesul de umiditate determina ofilirea frunzelor, putrezirea radacinilor si chiar moartea plantei

Temperatura optima pentru dezvoltarea Cyclamen persicum variaza intre 18-20 °C ziua si 10°C noaptea.

Rasucirea si ingalbenirea frunzelor sunt datorate uscaciunii aerului si temperatura prea mare a ambientului

Lumina este un factor important pentru Cyclamen persicum in perioadele de inflorire, cand necesita spatii luminoase, in restul anului se poate amplasa si in locuri cu lumina indirecta, vara trebuie ferita de actiunea directa a razelor de soare.

Inmultirea la Cyclamen persicum se face prin seminte sau prin despartirea tuberculilor.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda de doua ori pe luna, in perioada cand planta infloreste, si se intrerupe in perioada de repaus. Se pot administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori. (batoane fertilizante de culoare rosie).

Daunatori:

Boli:

  • Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea) – se manifesta prin ofilirea frunzelor. Se combate prin reducerea cantitatii de apa cu care se uda planta.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1  Ciclamen persan (Cyclamen persicum)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cyclamen persicum – floare de apartament: ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii