Horticultorul.ro

mai 04 2020

Degetel-Digitalis purpurea, ghid util de ingrijire,inmultire

Familia: PLANTAGINACEAE, SCROPHULARIACEAE

Denumire populara: Degetel, Degetar, Degetel rosu, Degetel purpuriu, Foxglove

Denumire stiintifica: Digitalis purpurea

Origine: Digitalis purpurea este o specie de planta originara din  Europa si Vestul Asiei.

Proprietati ornamentale: Digitalis purpurea este o planta erbacee bienala, ce are aspect de tufa doar la baza plantei, si inaltimi ce pot ajunge la 50-160 cm, iar latimile de  30-65 cm.

Digitalis purpurea se cultiva adesea ca planta decorativa prin flori, plantata in parcuri sau  gradini (in sol sau ghivece), folosita si ca floare taiata.

Frunzele sunt tomentoase, de culoare verde, cele de la baza sunt asezate in forma de rozeta, ovat-lanceolate, cu marginea zimtata, iar celelalte sunt lanceolate, aproape sesile, cu marginea intreaga.

Inflorirea plantelor de Digitalis purpurea are loc de vara pana la inceputul toamnei (iunie-septembrie).

Florile apar in al doilea an, in partea superioara a tulpinilor inalte, putin ramificate si pubescente.

Florile la Digitalis purpurea sunt grupate in inflorescente lungi terminale, pozitionate pe o singura parte a tulpinii florale, au forma de degetar (de unde si numele plantei)/clopotel,  de 4-5 cm lungime si un diametru de 2-3 cm, divers colorate in alb, rosu, roz, violet, cu pete mici de culoare inchisa, in partea interioara (foarte decorative).

Fructul este de tip capsula de forma ovala, si contine numeroase seminte minuscule (0,1-0,2 mm).

Intrucat planta Degetar este bienala, dupa trecerea florilor, se pot taia florile uscate, inainte ca semintele coapte sa se scuture pe sol, fie se poate lasa pana cand semintele se scuture pe sol, formand plante noi anul viitor.

Solul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat, mentinut reavan, bogat in substante nutritive, cu fertilitate moderata si un pH slab-acid-neutru.

Udarea la Digitalis purpurea se face la intervale regulate de timp, folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat solul sa fie mentinut reavan.

Lumina pentru Digitalis purpurea este un factor important, aceasta necesita spatii luminoase, insorite sau semi-umbrite.

Inmultirea  plantelor de Digitalis purpurea se realizeaza prin seminte semanate direct in gardina sau in spatii ferite de inghet (semintele vor germinain circa o luna la o temperatura  de 18-20°C).

Fertilizarea la  plantele de Degetel rosu  se poate realiza primavara si vara, aplicand ingrasaminte specifice plantelor decorative prin flori.

Boli: Fainare; etc.

Daunatori: Afide; Paduchi lanosi; etc.

Fig. 1 Degetel (Digitalis purpurea)

Fig. 2 Degetel (Digitalis purpurea)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Degetel-Digitalis purpurea, ghid util de ingrijire,inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii