mart. 14 2024

Orhideea Dendrobium ‘Berry oda’: ingrijire

Familia: ORCHIDACEAE

Denumire stiintifica: Dendrobium ‘Berry oda’

Demumire populara: Dendrobium, Orhideea bambus

Dendrobium ‘Berry oda’ este un hybrid rezultat prin incrucisarea dintre Dendrobium kingianum × Dendrobium Mini Pearl.

Proprietati ornamentale: Dendrobium ‘Berry oda’ este o planta epifita (dupa cum se traduce si numele „dendron”-copac si „bios”-viata, planta care traieste pe alti copaci),  ce atinge inaltimi de 35-45 cm si intindere de 20-50 cm.

Dendrobium ‘Berry oda’ este adesea cultivata ca planta de interior/apartament, decorativa prin flori.

Plantele de Dendrobium ‘Berry oda’  produc adesea lastai noi, acestia ajungand si pana la 9-10 tulpini.

Frunzele la Dendrobium ‘Berry oda’ cresc de-o parte si de alta a tulpinilor, sunt netede, simple, lanceolate-alungite, de culoare verde.

Inflorirea la Dendrobium ‘Berry oda’  are loc cel mai adesea toamna (septembrie – octombrie), dar daca exista conditii optime, inflorirea poate avea loc tot timpul anului.

Florile   apar in partea superioara  tijelor florale, au dimensiuni reduse, culoare mov-lila, usor parfumate.

Dupa trecerea tuturor florilor, se va dezvolta partea vegetativa (tulpini si frunze) a plantei. In acest interval de timp este posibil sa apara noi plantute care ulterior se pot separa (6-8 cm lungime), formand astfel o noua planta (inmultire prin despartirea tufei). In aceasta perioada, se recomanda folosirea ingrasamintelor cu o concentratie mai mare de azot.

In perioada de repaus, plantele pot fi amplasate in spatii mai racoroase, cu mai putina lumina si udare rara, acestea favorizeaza aparitia noilor bobocilor florali.

Dupa perioada de repaus, planta „revine la viata”, se intensifica udarea si se fertlizeaza cu ingrasaminte specifice orhideelor.

Ingrasamintele pot fi lichide sau batoane fertilizante cu eliberare prelungita pentru orhidee.

Substratul (pamantul)  trebuie sa permita o buna aerare si drenare. Acesta este adesea format dintr-un amestec de scoarta (pin, molid), fibre de nuca de cocos, muschi (Sphagnum spp.), fibre Osmunda (obtinute din radacinile orhideelor), perlit. Este recomandat sa utilizam substrat specific orhideelor, din comert.

Se recomanda inlocuirea substratului la 1-2 ani, pentru a preveni compactarea solului si pentru a asigura un substrat aerat plantelor. In momentul transplantarii se pot folosi vase de dimensiuni mai mari si un substrat proaspat.

Udarea in peioada de crestere si inflorire se realizeaza cu regularitate, folosind cantitati suficiente de apa, lasand intre doua udari substratul sa se usuce la suprafata. In perioada de repaus, udarea se  va realiza rar, evitand uscarea excesiva a substratului, urmand ca odata cu aparitia bobocilor florali, udarea sa se faca normal.

Se recomanda udarea cu: apa de ploaieapa demineralizata (imbuteliata), sau a apei din reteaua de alimentare (lasata intr-o sticla fara dop – pentru a se elibera clorul) lasate sa ajunga ca o temperatura egala cu cea din incaperea in care este floarea.

Temperatura optima pentru o dezvoltare  armonioasa a plantelor de Dendrobium ‘Berry oda’  pe timpul zilei poate varia intre 18-28°C. Mentinerea pentru o perioada de timp la temperaturi mai scazute, poate incuraja inflorirea.

Lumina pentru Dendrobium ‘Berry oda’  este foarte importanta. Aceasta trebuie amplasata in spatii luminoase, la ferestrele in care soarele ajunge doar la orele diminetii, pentru a evita arsurile la nivelul frunzelor. In sezonul rece ghivecele cu Dendrobium ‘Berry oda’  se pot amplasa pe pervazurile ferestrelor cu expozitie Estica sau Sudica.

Boli la orhidee:

Putrezirea coletului cauzata de Pythium sppboala  apare in conditii de umiditate crescuta (in sera);

Fuzarioza (Fusariun bulbigenum) provoaca putrezirea coletului atunci cand substratul nu este bine drenat;

Daunatorii la orhidee:

Paduchele lanos – Cosenile fainoase;

Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae);

Afidele “Paduchi de plante” (paduchi de frunze); etc.

 

Fig. 1 Dendrobium ‘Berry oda’

Fig. 2 Dendrobium ‘Berry oda’

Fig. 3 Dendrobium ‘Berry oda’

Fig. 4 Dendrobium ‘Berry oda’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Orhideea Dendrobium ‘Berry oda’: ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii