Horticultorul.ro

oct. 23 2022

Dianthus chinensis: ingrijire

Familia: CARYOPHYLLACEAE

Demumire populara: Garoafa chinezeasca, Scaiul lui Dumnezeu, Garoafa imperiala, China pink

Denumire stiintifica: Dianthus chinensis

Origine: Garoafa chinezeasca este o specie originala de pe un areal intins, din partea estica a Europei pana in Asia (China, Korea).

Dianthus chinensis este o planta herbacee perena sau bienala, ce poate ajunge la inaltimi de 30-50 cm.

Proprietati ornamentale: Garoafa chinezeasca este bine ramificata, cu tulpini erecte si rigide, aceasta poate ajunge la inaltimi intre 30-60 cm.

Frunzele sunt simple, lanceolate, ce pot avea lungimi pana la 3-6 cm si latime 2-3,5 cm, si culoare verde.

Inflorirea la Dianthus chinensis are loc primavara si vara.

Florile la Dianthus chinensis sunt simple sau duble, emana un usor parfum, sunt grupate in inflorescente de tip cima cu diametrul intre 5-10 cm si pot avea intre 10-15 flori (cu diametrul de 3-3,5 cm). Fiecare floare prezinta 5 petale cu marginile zimtate si colorate in roz, mov, rosu, alb, cel ai des intalnite sunt cele biocolore.

Pentru flori taiate, recoltarea florilor se face cand inflorescenta este deschisa aproape in totalitate. Se recomanda inlaturarea florilor trecute, pentru a asigura o inflorire pentru mai mult timp.

Dianthus chinensis este o planta cultivata adesea ca floare de gradina (direct in sol), in ghivece, ca floare taiata, sau plantata in borduri, ronduri, paturi de flori, etc.

Substratul (pamantul) pentru Garoafa chinezeasca trebuie sa fie bine drenat, cu fertilitate buna si un pH usor alcalin.

Udarea se face o data pe saptamana, folosind cantitati moderate de apa, astfel incat solul/substratul sa nu fie ud, excesul de umiditate in sol duce la ingalbenirea frunzelor si chiar la moartea lor.

Lumina – Garoafa chinezeasca necesta plantarea in spatii (areale) insoite sau semi-umbrite, in care soarele sa poata ajunge la plante cel putin 4-5 ore/zi.

Inmultirea  la Dianthus chinensis se face prin seminte (auto-insamantare).

Semanarea semintelor se poate face:

– primavara (februarie-martie), cu 5-7 saptamani inainte de ultimele ingheturi, in spatii ferite de temperaturi scazute, rasadurile obtinute astfel asigura o inflorire inca din primul an;

– la sfarsitul primaverii (mai-iunie), direct in sol. Rasadurile rezultate se repica atunci cand au 2-4 frunze adevarate (15-20 zile de la semanare). Plantarea rasadurilor ajunse la dimensiunea optima se face toamna (septembrie-octombrie) la distastante intre plante de 20-30 cm, inflorirea va avea loc anul urmator;

Pentru auto-insamantare, se recomanda lasarea florilor sa-si scuture semintele cand acestea ajung la maturitate, in anii urmatori nefiind necesara semanarea lor.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Dianthus chinensis se realizeaza in perioada de crestere, folosind ingrasaminte lichide sau hidrosolubile pentru plante decorative prin flori. Fertilizarea se poate mai poate face si folosind ingrasaminte organice
(in 2-3 etape de-a lungul anului).

Fig. 1 Dianthus chinensis

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Dianthus chinensis: ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii