Horticultorul.ro

apr. 04 2010

Dracena – ingrijire, inmultire, udare, fertilizare

DRACENA

Este originara din Africa tropicala.

Dracena este o planta (decorativa prin frunze) cu un aspect de arbust de talie medie. Are o cultivare usoara.  Pozitia frunzelor in varful tulpinii ne permite sa o denumim “palmier de casa”.

Substratul „pamantul”  – dracaena are nevoie de un substratafanat si permeabil (lasa sa circule apa), acesta poate fi  2/3 turba si1/3 nisip sau 2/3 pamant de flori pe baza de turba si 1/3 nisip. Cele doua variante de substrat, asigura o dezvoltare armonioasa a plaintei.

Lumina pentru dracena nu este foarte importanta, ea fiind o planta care accepta semiumbra spre deosebire de alte plante de apartament, acesta este si motivul pentru care foarte multe persoane o prefera pentru apartamentele lor – apartamente care in general dispun de mi putina lumina (expozitie nordica sau etajele P-1, etc.).

Apa pentru planta de dracena este foarte importanta, ea trebuie udata cu regularitate solul ei nu trebuie lasat sa se usuce (sol reavan), folositi daca este posibil apa la temperatura camerei si eventual udati cu apa de ploaie. In general dracena este totusi o planta putin pretentioasa la udare, a se evita excesul de umiditate care va conduce la putrezirea radacinii plantei de dracena.

Temperatura optima pentru dezvoltarea armonioasa a dracenei variaza intre 10-12°C iarna, iar vara intre 18-20°C.

Inmultirea dracenei se face prin butasi din varful tulpinii, sau din baza acesteia unde exista o ramificatie ce necesita ajustare. Butasii de dracena  se taie in fragmente de 10 cm. Daca dispunem de radistim, udam si pudram baza  butasilor cu radistim –  dupa care introducem butasul intr-un substrat (ca si amstec) similar cu cel in care a fost platata. Substartul de inradacinare il mentinem in permanenta reavan prin udare.   Atentie partea de butas care se ingroapa – nu trebuie sa aiba frunze. pentru mentinerea unei umiditati atmosferice ridicata si a caldurii putem acoperii vasul cu butasi cu o folie (vezi butasirea la lamai).

Taierea plantelor de dracena: taierea plantelor de dracena se face in general atunci cand au ajuns prea pari sau pentru modelarea formei. Taierea se face primavara iar pe rana rezultata in urma taierii este bine sa aplicam mastic cicatrizant de altoit si taiat (Arborrin sau Potaben) sau carbune vegetal pisat (carbune de gratar pisat – praf). In urma taierii imediat de sub zona taiata vor aparea noi cresteri.

Atentie:

  • frunzele de dracena se vestejesc daca umiditatea in substrat este prea mare sau insuficienta (mentineti substratul reavan nu ud), sau temperatura din camera este prea mica. In aceasta situatie trunchiul (tulpina) se degarniseste (ramane fara frunze)  repede;
  • pentru un aspect placut al platei de dracena – se recomanda stergerea si pulverizarea frunzelor cu apa;
  • schimbarea ghiveciului „vasului’ este necesara o data la 2-3 ani si se recomanda sa fie facuta primavara;
  • o  lumina insuficienta duce la decolorarea frunzelor;
  • uscarea varfurilor frunzelor se produce daca aerul din incapere este prea uscat;
  • nu pozitionati dracena in locurile unde sunt curenti de aer, nu scoateti dracena afara (pe balcon).

Fertilizarea: se face cu ajutorul ingrasamintelor pentru plantele decorative prin frunze. Aceste ingrasaminte au in raportul macroelementelor NPK mai mult N  (azot), azotul determina cresterea foliara (cresterea frunzelor). Se pot folosi batoanele fertilizante de la Substral (batoane pentru plante decorative prin frunze). Acestea se administreaza odata la doua luni in perioada  februarie-octombrie (cate un baton intreg in functie de marime aghiveciului). In perioada octombrie-februarie (sezonul rece) cantitatea de ingrasamant se reduce la jumatate (in functie de ghiveci se va administra numai jumatate de baton in aceasta perioada si nu un baton intreg). Sau se pot folosi orice ingrasaminte pentru plante decorative prin frunze.

Insectele daunatoare pentru dracena sunt reprezentate de specii de afide (paduchi mici de diverse culori) a caror prezenta se poate observa prin existenta unor pete lucioase si lipicioase aflate pe frunze sau flori).

Alti daunatori sunt reprezentati de acarieni (paianjeni microscopici) care se pot observa greu cu ajutorul unei lupe (acarienii tes o plasa fina de paianjen).

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Speciile reprezentative pentru genul Dracaena, sunt: Dracaena draco, Dracaena fragans, Dracaena bicolor, Dracaena marginata, Dracaena sanderiana, Dracaena reflexa.

Fig. 1 Varietati de Dracena (Dracaena spp.)

Fig. 2 Varietati de Dracena variegata  (Dracaena Reflexa Aurea Variegata)

Fig. 3  Dracena (Dracaena fragrans compacta)

Fig. 4 Dracena (Dracaena spp.)

dracaena surculosa

Fig. 5 Dracaena surculosa

dracaena surculosa

Fig. 7 Dracaena surculosa

dracena-dracaena janet

Fig. 8 Dracaena janet

Dracena -dracaena draco

Fig. 9 Dracena (Dracaena draco), Barcelona

Dracena -dracaena draco

Fig. 10 Dracena (Dracaena draco), fructe

Dracena -dracaena draco

Fig. 11 Dracena (Dracaena draco), Spania – Barcelona

Dracena -dracaena draco

Fig. 12 Dracena (Dracaena draco), Spania – Barcelona

dracaena song of india

Fig. 13 Dracaena song of india

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Dracena – ingrijire, inmultire, udare, fertilizare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii