Horticultorul.ro

apr. 03 2020

Epipremnum aureum: ingrijire, inmultire, intretinere, udare

Familia: ARACEAE

Denumire populara: Iedera diavolului

Denumire stiintifica: Epipremnum pinnatum aureum, Epipremnum pinnatum aureum

Origine: Epipremnum aureum este o planta originara din insulele  Polineziei Franceze.

Epipremnum aureum este cultivata la noi in tara ca planta de apartament, decorativa prin frunze. Plantele de Epipremnum aureum  pot fi cultivate in vase ornamentale sau in cosuri atarnatoare (planta agatatoare).

Proprietati ornamentale: Epipremnum aureum este o planta taratoare, care cultivata in apartamente poate ajunge la 1-2,5 m lungime.

Frunzele sunt sub forma de inima, ovate, lucioase, de culoare verde cu pete si dungi crem sau  galbene.

Intrucat plante de Epipremnum aureum ramifica greu, se recomanda plantarea mai multor plante intr-un singur ghiveci.

Substratul optim pentru Epipremnum aureum trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba, pamant de gradina si nisip, cu fertilitate moderata si un pH neutru.

Transplantarea se poate realiza primavara, atunci cand radacinile plantei au ocupat aproape in intregime ghiveciul, moment in care vom folosi un vas de cultura de dimensiuni mai mari si un substrat proaspat.

Udarea la Epipremnum pinnatum aureum se face cu moderatie, astfel incat substratul sa fie reavan-uscat. Se recomanda ca intre doua udari sa se astepte uscarea pamantului de la suprafata. In perioada calda a anului se poate pulveriza cu apa pe frunze.

Iarna, udarea se va realiza mai rar, folosind cantitati reduse de apa. Udare excesiva in perioada rece a anului, poate duce la ingalbenirea, caderea frunzelor, putrezirea radacinilor si chiar moartea plantei.

Temperatura minima pe timpul iernii pentru Epipremnum pinnatum aureum poate sa varieze intre 10-15℃, iar vara intre 22-26℃. O temperatura sub 10℃ poate influenta foarte mult plantele de Epipremnum aureum, frunzele lor se vor increti.

Lumina este importanta pentru coloritul frumos al frunzelor de Epipremnum aureum. Aceasta prefera spatiile luminoase, dar trebuie ferita de actiunea directa a razelor de soare, mai ales la orele pranzului (pe timpul verii).

Inmultirea la Epipremnum aureum  se face prin butasi prelevati din tulpinile plantei sau prin marcotaj (primavara sau vara).

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se realizeaza de 1-2 ori pe luna (primavara si vara), folosind un ingrasamant specific pentru plantele decorative prin frunze.

Daunatori: Paduchii lanosi.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Epipremnum aureum

Fig. 2 Epipremnum aureum

Fig. 3 Epipremnum aureum

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Epipremnum aureum: ingrijire, inmultire, intretinere, udare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii