dec. 31 2019

Erica gracilis: ingrijire, intretinere, utilizare, inmultire

Familia: ERICACEAE

Denumire populara: Erica

Denumire stiintifica: Erica gracilis

Origine: este o planta originara din partea sudica a Africii de Sud.

Proprietati ornamentale: Erica gracilis este o planta perena (cultivata adesea ca planta anuala), cu aspect de tufa, asemanatoare cu un arbust, cu crestere compacta, ce ajunge la inaltimi de 30-50 cm si latimi de 30-40 cm.

Erica gracilis este o planta decorativa prin flori, cultivata la noi in tara ca planta de apartament (balcoane, terase) sau gradina (in timpul verii se ingroapa ghivecele in gradina), ce se planteaza tot in ghivece, pentru a-i putea oferi un substrat acid.

Frunzele sunt simple, intregi, inguste, lineare, petiolate, de dimensiuni reduse si culoare verde cu nuanta de argintiu.

Inflorirea la Erica gracilis are loc toamna si iarna (septembrie-februarie).

Florile de Erica apar de-a lungul ramurilor, pe toata lungimea lor, sunt campanulate (in forma de clopot – tubulara), de dimensiuni reduse, culoare alb, roz, lila sau visiniu.

Intretinerea plantelor de Erica gracilis consta in taierea lor dupa trecerea tuturor florilor (dupa perioada de inflorire).

Temperatura minima tolerata de catre plantele de Erica gracilis, poate scadea pana la -5 … -7°C. Temperatura in timpul iernii poate varia intre 9-12°C, iar vara intre 17-25°C, plantele de Erica gracilis nu tolereaza temperaturile prea ridicate.

Pentru plantele cultivate in gradina (in timpul verii), se recomanda ca inainte de caderea primelor brume de iarna (sfarsit de octombrie), sa fie mutate in spatii protejate (sere reci, solarii reci, verande), unde temperatura se incadreaza intre 9-12°C.

Udarea la Erica gracilis se realizeaza regulat, folosind apa in cantitati suficiente, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan, acesta nu trebuie sa se usuce niciodata, dar nici sa nu se creeze exces de umiditate la nivelul radacinilor.

Lumina este un factor foarte important pentru cresterea si inflorirea plantelor de Erica gracilis, aceasta prefera spatiile luminoase, unde soarele poate ajunge cu usurinta la plante 6 ore pe zi.

Substratul (pamantul) pentru  Erica gracilis trebuie sa fie bine drenat, cu fertilitate moderata si pH acid. La transplatare se recomanda substrat cu un pH acid pentru plante acidofile.

Fertilizarea se poate realiza o data pe luna, in perioadele de crestere si inflorire, folosind ingrasaminte lichide sau hidrosolubile pentru plante ce prefera pH-ul acid.

Inmultirea la Erica gracilis se realizeaza vara,  prin butasi de 5-7 cm lungime.

Daunatori: Acarieni, etc.

Fig. 1 Erica gracilis

Fig. 2 Erica gracilis

Fig. 3 Erica gracilis

Fig. 4 Erica gracilis

Fig. 5 Erica gracilis

Fig. 6 Erica gracilis

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Erica gracilis: ingrijire, intretinere, utilizare, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii