Horticultorul.ro

ian. 01 2020

Erica verticillata: ingrijire, intretinere, utilizare, inmultire

Familia: ERICACEAE

Denumire populara: Erica

Denumire stiintifica: Erica verticillata sin. Erica concinna, Erica manipuliflora 

Origine: Erica verticillata este o planta originara din Africa de Sud.

Proprietati ornamentale: Erica verticillata este o planta, cu aspect de tufa compacta, asemanatoare unui arbust, ce ajunge la inaltimi de 100-150 cm si latimi de 80-90 cm.

Erica verticillata este o planta decorativa prin flori, cultivata la noi in tara ca planta de apartament sau gradina (in timpul verii), ce se planteaza in ghivece, pentru a-i putea oferi un substrat acid.

Se impun taieri dupa perioada de inflorire, pentru a stimula ramificarea, inflorirea si pentru a prelungi viata plantelor.

Frunzele sunt simple, intregi, inguste, lineare, de dimensiuni reduse (8-9 mm), sesile (fara petiol), pozitionate de jur-imprejurul ramurilor, de culoare verde.

Inflorirea la Erica concinna are loc de de vara pana toamna  (iulie-septembrie).

Florile de Erica manipuliflora apar in jumatatea superioara a ramurilor sunt campanulate (in forma de clopot –tubulara), de dimensiuni reduse si culoare roz.

Temperatura minima tolerata de catre plantele de Erica verticillata, poate scadea pana la -5…-6°C. Temperatura in timpul iernii poate varia intre 9-12°C, iar vara intre 17-25°C, plantele de Erica verticillata nu tolereaza temperaturile prea ridicate.

Pentru plantele cultivate in gradina (in timpul verii), se recomanda ca inainte de caderea primelor brume de iarna (sfarsit de octombrie), sa fie mutate in spatii protejate (sere reci, solarii reci, verande), unde temperatura sa se incadreze in intervalul  9-12°C.

Udarea la Erica manipuliflora se realizeaza regulat, folosind apa in cantitati suficiente, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan, acesta nu trebuie sa se usuce niciodata, dar nici sa nu se creeze exces de umiditate la nivelul radacinilor.

Lumina este un factor foarte important pentru cresterea si inflorirea plantelor de Erica verticillata, aceasta prefera spatiile luminoase, unde soarele poate ajunge cu usurinta la plante 5-6 ore pe zi.

Substratul (pamantul) pentru Erica verticillata trebuie sa fie bine drenat, cu fertilitate moderata si pH acid.

Transplantarea se poate efectua dupa perioada de inflorire (sfarsitul toamnei) sau primavara, folosind un vas de cultura (ghiveci) de dimensiuni mai mari decat precedentul si un substrat proaspat cu un pH acid pentru plante acidofile.

Fertilizarea se poate realiza o data pe luna, in perioadele de crestere si inflorire, folosind ingrasaminte lichide sau hidrosolubile specifice plantelor ce prefera pH-ul acid.

Inmultirea la Erica verticillata se realizeaza vara,  prin butasi de 5-7 cm lungime.

Daunatori:  Acarieni, etc.

Fig. 1 Erica verticillata

Fig. 2 Erica verticillata

Fig. 3 Erica verticillata

Fig. 4 Erica verticillata

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Erica verticillata: ingrijire, intretinere, utilizare, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii