Horticultorul.ro

ian. 01 2020

Euphorbia marginata: ingrijire, intretinere, utilizare, inmultire

Familia: EUPHORBIACEAE

Demumire populara: Zapada pe munte, O altfel de zăpadă

Denumire stiintifica: Euphorbia marginata

Origine: Euphorbia marginata este o planta originara din zona temperata a Americii de Nord.

Proprietati ornamentale: Euphorbia marginata este o planta anuala, cu o buna ramificare, ce ajunge la inaltimi de 30-90 cm si o intindere de 30-60 cm.

Euphorbia marginata este adesea cultivata ca planta de gradina, decorativa prin frunze si flori.

Tulpina poate ajunge la 70-80 cm inaltime, ramificata mai ales in partea de jos, de culoare verde deschis.

Frunzele sunt alterne, ovate, scurt petiolate sau sesile (fara petiol), cele de la baza plantelor au dimensiuni mai mari si culoare verde deschis si cele din partea superioara sunt  mai mici si colorate verde  deschis in partea centrala si albe pe margine.

Inflorirea plantelor  Zapada pe munte  are loc de vara pana toamna (iulie-septembrie).

Florile apar grupate in varful ramurilor, in inflorescente de tip umbela, au dimensiuni mici si culoare alba.

Substratul (pamantul)  pentru Euphorbia marginata trebuie sa fie foarte bine drenat, mentinut uscat-reavan, acesta poate fi asemanator substratului de la cactusi, in care predomina nisipul, cu un pH slab acid – neutru – slab alcalin.

Udarea la Euphorbia marginata se face cu cantitati moderate de apa, lasand sa se usuce substratul de la suprafata intre doua udari. Aceasta planta nu tolereaza excesul de umiditate de la nivelul radacinilor. Pentru perioada verii, se recomanda udarea de 1-2 ori pe saptamana, pentru ca substratul sa nu se usuce excesiv.

Lumina pentru Euphorbia marginata este foarte importanta, aceasta prefera spatiile luminoase, insorite sau cel mult semi-umbrite, unde soarele poate ajunge cu usurinta la plante. Pe perioada verii,  daca soarele este prea puternic, se recomanda umbrirea plantei.

Inmultirea se realizeaza prin seminte sau butasi de 7-7,5 cm lungime (primavara sau vara). Dupa prelevarea butasilor, se lasa sa se usuce latexul care curge din butasul taiat, apoi se planteaza.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la plantele de Zapada pe munte  se poate realiza o data pe luna in perioada de crestere si inflorire. Pentru fertilizare se pot utiliza batoanele ingrasaminte cu eliberare lenta sau ingrasaminte hidrosolubile pentru plantele decorative prin flori.

Fig. 1 Euphorbia marginata

Fig. 2  Euphorbia marginata

Fig. 3 Euphorbia marginata

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Euphorbia marginata: ingrijire, intretinere, utilizare, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.