Horticultorul.ro

dec. 26 2023

Euphorbia pulcherrima “Marble”: ingrijire

Familia: EUPHORBIACEAE

Demumire populara: Steaua Craciunului, Craciunita

Denumire stiintifica: Euphorbia pulcherrima “Marble” sin. Poinsettia pulcherrima “Marble”

Origine: Euphorbia pulcherrima este o planta originara din zonele umede ale Mexicului si Americii Centrale.

Proprietati ornamentale:  Euphorbia pulcherrima “Marble” este o planta perena,  cu aspect de tufa, bine ramificata, ce ajunge la inaltimi de 50-60 cm si o intindere de 30-40 cm.

Frunzele sunt de dimensiuni medii, verzi la baza, iar spre varful tulpinii isi schimba culoarea in roz pudrat cu margini de culoare crem.

Inflorirea la  Poinsettia pulcherrima “Marble” are loc iarna (noiembrie-februarie).

Florile de Poinsettia pulcherrima “Marble” sunt galbene, mici, situate in varful tulpinii. Ziua scurta (10 ore de lumina pe zi) favorizeara inflorirea plantelor de Euphorbia pulcherrima “Marble”.

Substratul (pamantul)  pentru Steaua Craciunului trebuie sa fie poros, bine drenat, formt dintr-un amestec de turba si nisip si o valoarea a pH-ului intre 6-6.5.

Udarea Craciunitei se face folosind cantitati moderate de apa, verificand de fiecare data substratul.  Uscarea primilor centimetrii ai substratului, ne indica momentul pentru o noua udare. Poinsettia pulcherrima “Marble” este o planta iubitoare de apa, dar excesul de apa la nivelul radacinilor poate cauza moartea acesteia.

Temperatura pentru Euphorbia pulcherrima “Marble” poate varia intre 14-21°C, dar nu mai putin de 10°C, aceasta fiind sensibila la diferente mai de temperatura si la prezenta curentilor de aer.

Lumina este factor important pentru Craciunita, aceasta prefera locurile luminoase, dar pe timpul verii trebuie ferita de razele soarelui (mai ales la orele amiezii).

Inmultirea cel mai adesea se face si prin butasi. Butasii sunt prelevati din plantele mama dupa caderea frunzelor. Pentru inradacinarea butasilor se pot folosi stimulatori rizogeni (de inradacinare) ca: Radistim, Atonik.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) Euphorbia pulcherrima “Marble” se poate realiza de doua ori pe luna, in perioada cand planta infloreste si se stopeaza in perioada de repaus. La Euphorbia se recomanda folosirea  fertilizantilor ce au in compozitie Molibden (Mo), acesta ajuta la o mai buna inflorire a plantei.

Boli  si daunatori

Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea) – se manifesta prin ofilirea frunzelor. Se combate prin reducerea cantitatii de apa cu care se uda planta.

Paduchi lanosi sau cosenile fainoaseMusculita alba de sera.

“Intotdeaunacititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Atentie!!!

  • Se recomanada ciupirea lastarilor de 2-3 ori/an pentru a stimula ramificarea.
  • Pentru a controla talia (inaltimea) la Euphorbia pulcherrima “Marble” se recomanda aplicarea de: inhibitori –regulatori de crestere. Acestia se administraeaza dupa ciupirea plantei.
  • Lipsa de microelemente: Molibden (Mo), Fier (Fe), Bor (B) poate provoca patarea frunzelor.
  • Se recomanda amplasarea ghivecelor cu Craciunite departe de sursele de caldura sau de frig.
  • In perioadele calde ale anului se recomanda pulverizarea cu apa pe frunze.
  • Acoperirea plantelor cu o folie de plastic in timpul tranportarii acestora afara, daca temperaturile exterioare sunt sub 10°C.

Fig. 1 Steaua Craciunului (Poinsettia pulcherrima “Marble”)

Fig. 2 Steaua Craciunului (Poinsettia pulcherrima “Marble”)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Euphorbia pulcherrima “Marble”: ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii