apr. 05 2020

Violeta persana-Exacum affine ‘Royal Dane White’: ingrijire

Familia: GENTIANACEAE

Denumire populara: Violeta persana, Violeta araba

Denumire stiintifica: Exacum affine ‘Royal Dane White’

Origine: este o planta originara din Yemen si Insula Socotra.

Proprietati ornamentale: Exacum affine Royal Dane White este o planta erbacee anuala sau bienala, cu crestere compacta, ce poate ajunge la inaltimi de 15-45 cm.

La noi in tara, Exacum affine Royal Dane White este cultivata ca planta de apartament, decorativa prin flori si frunze.

Frunzele au dimensiuni mici, ovate, lucioase, de culoare verde, cu nervuri longitudinale evidentiate.

Inflorirea la Exacum affine Royal Dane White poate avea loc la sfarsitul primaverii sau vara.

Florile de Exacum affine Royal Dane White au dimensiuni reduse, asemanatoare unor „banuti”, cu miros placut, formate din 5 petale de culoare alba si stamine de culoare galbena. Florile Violetei persane pot dura pana la 6-8 saptamani.

Se recomanda indepartarea florilor uscate sau trecute, pentru a stimula inflorirea si pentru a asigura un aspect placut plantei.

Temperatura optima pentru Exacum affine Royal Dane White poate varia intre 18-24°C. Pentru perioada iernii, temperatura minima nu trebuie sa scada sub 9-10°C.

Udarea la Exacum affine Royal Dane White se realizeaza regulat, folosind apa in cantitati suficiente, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan, fara a exista un exces de umiditate la nivelul radacinilor.

Lumina este un factor foarte important pentru cresterea si inflorirea plantelor de Violeta persana, aceasta prefera spatiile luminoase, insorite, dar se recomanda protejarea lor impotriva razelor de soare arzatoare de la orele amiezii.

Ghivecele cu Violete persane se pot amplasa pe ferestrele cu expozitie sudica sau vestica, ferindu-le de actiunea directa a razelor de soare.

Substratul (pamantul) pentru  Exacum affine Royal Dane White trebuie sa fie bine drenat, cu fertilitate ridicata, format dintr-un amestec de pamant de gardina, turba si nisip, cu un pH neutru.

Fertilizarea se poate realiza de doua ori pe luna, in perioadele de crestere si inflorire, folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin flori.

Inmultirea la Exacum affine Royal Dane White se realizeaza prin seminte sau prin butasi (acestia inradacineaza mai greu). Semanarea semintelor se face iarna sau primavara devreme, acestea vor germina in 2-3 saptamani, iar florile vor aparea in lunile mai-iunie.

Daunatori: Acarieni, Afide; etc.

Fig. 1 Exacum affine ‘Royal Dane White’

Fig. 2 Exacum affine ‘Royal Dane White’

Fig. 2 Exacum affine ‘Royal Dane White’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Violeta persana-Exacum affine ‘Royal Dane White’: ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii