Horticultorul.ro

iul. 26 2019

Fatshedera lizei: ingrijire, inmultire, cultivare

Familia: ARALIACEAE

Demumire populara: Iedera falsa

Denumire stiintifica: Fatshedera lizei

Fatshedera lizei este o planta rezultata prin hibridarea a doua plante: Fatsia japonica si Hedera helix.

Proprietati ornamentale: Fatshedera lizei este o planta perena, care combina aspectul de tufa si cel de planta cataratoare si poate ajunge la inaltimi de 1-1,8m inaltime.

Iedera falsa este o planta decorativa prin frunze, cultivata la noi in tara ca planta de apartament (pe timpul iernii) sau de exterior (vara).

Frunzele sunt dispuse de-o parte si de alta a tulpinilor, au dimensiuni mari,  latimea de 10-25 cm, cu petiol lung (2-18 cm), palmate cu 5 lobi, lucioase de culoare verde.

Florile apar toamna,  in inflorescente de tip panicul, grupate in ciorchini, au 4-5 mm diametru, culoare galben-verzui.

Pentru a mentine un aspect compact al plantelor de Fatshedera lizei,  se recomanda scurtarea ramurilor care cresc prea lungi, favorizand astfel ramificarea.

Substratul (pamantul) pentru Iedera falsa poate fi un pamant universal, la care se poate adauga nisip, pentru ai oferi un drenaj corespunzator.

Transplantarea plantelor de Fatshedera lizei se face primavara, folosind un vas de cultura de dimensiuni mai mari decat cel vechi si un substrat proaspat.

Udarea la Iderea falsa se realizeaza regulat, folosind cantitati suficiente de apa, mentinand reavan substratul de cultura (primavara si vara), urmand ca in sezonul rece sa se reduca cantitatea de apa folosita. Pe timpul verii, se recomanda pulverizarea cu apa pe frunzele plantei.

Temperatura pe timpul iernii trebuie sa nu scada sub 6-7°.

Lumina este un factor important pentru plantele de  Fatshedera lizei , acestea prefera lumina indirecta, pot tolera si lumina directa, dar se impune protejarea lor impotriva actiunii directe a razelor de soare.

Inmultirea la Fatshedera lizei se face prin butasi de circa 10-15 cm, care se planteaza in substrat nisipos pana cand inradacineaza.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se face in timpul perioadei de crestere (de primavara pana toamna), de doua pe luna, utilizand ingrasaminte specifice plantelor decorative prin frunze.

Daunatori: Paduche lanos, Paduche testos, etc.

Varietati:  Fatshedera lizei ‘Angyo Star’; etc.

Fig. 1 Fatshedera lizei ‘Angyo Star’

Fig. 2 Fatshedera lizei ‘Angyo Star’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Fatshedera lizei: ingrijire, inmultire, cultivare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii