Horticultorul.ro

apr. 05 2020

Festuca glauca ‘Cool as Ice’: ingrijire, inmultire, intretinere

Familia: POACEAE

Denumire populara: Iarba albastra, Iarba decorativa albastra, Iarba gri, Festuca inalta, Paius albastru

Denumire stiintifica: Festuca glauca ‘Cool as Ice’

Origine: este o planta originara din America de Nord.

Proprietati ornamentale: Festuca glauca ‘Cool as Ice’ este o planta monocotiledonata rizomatoasa perena, cu aspect de tufa compacta, cu o textura delicate, ce poate ajunge la inaltimi de 40-45 cm si un diametru de 40-55 cm.

Iarba albastra este cultivata ca planta de gradina decorativa prin frunze, ea plantandu-se in rocarii, borduri sau in containere.

Plantele se pot planta solitare sau grupate (in grupuri de 5-10 plante), la o distanta de 35-40 cm intre plante.

Frunzele sunt simple, lineare, inguste, erecte sau arcuite, cu marginea intreaga, lungi (circa 45 cm), de culoare gri-verzui primavara si albastru-cenusiu in restul anului.

Inflorirea la Festuca glauca ‘Cool as Ice’ are loc de la inceputul verii pana la sfarsitul toamnei. Florile sunt grupate in inflorescente de tip panicul, cu inaltimi de 25-35 cm si culoare verde cu tenta violet.

Lumina este foarte importanta pentru plantele de Festuca glauca ‘Cool as Ice’, aceasta necesita spatii luminoase, insorite sau semiumbrite. Coloritul frumos al frunzelor se poate obtine numai daca razele de soare ajung cu usurinta la planta.

Substratul (pamantul) pentru Festuca glauca ‘Cool as Ice’ trebuie sa fie bine drenat, nisipos, cu un pH neutru – slab alcalin.

Despartirea tufelor este necesara la intervale de 2-3 ani, cand se observa o involutie a plantelor.

La inceputul primaverii, se recomanda taierea plantelor la o inaltime de 5-8 cm deasupra solului, pentru a facilita aparitia de noi frunze in perioada urmatoare.

Udarea la Festuca glauca ‘Cool as Ice’ se realizeaza regulat, folosind apa in cantitati moderate, mentinand un substrat reavan-uscat (suporta perioade de uscaciune), fara a cauza exces de umiditate in sol. Umiditatea excesiva pentru o perioada mai mare de timp, poate conduce la putrezirea radacinilor. Se recomanda intre doua udari, substratul de la suprafata sa fie uscat in primii 2 cm.

Pentru plantele cultivate la ghiveci, udarea se realizeaza cu o frecventa mai mare, substratul lor uscandu-se mai repede.

Temperatura minima tolerata de catre plantele de Festuca glauca ‘Cool as Ice’ poate scadea pana la -30 … -34°C, astfel la noi in tara nu necesita protectie impotriva inghetului in timpul iernii.

Inmultirea la Festuca glauca ‘Cool as Ice’ se realizeaza prin divizarea tufei (primavara – aprilie sau mai).

Fig. 1 Festuca glauca ‘Cool as Ice’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Festuca glauca ‘Cool as Ice’: ingrijire, inmultire, intretinere

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii