Horticultorul.ro

feb. 06 2024

Ficus cyathistipula: ingrijire

Familia:  MORACEAE

Demumire populara:  Smochin african

Denumire stiintifica: Ficus cyathistipula

Origine: Ficus cyathistipula  este originar din padurile tropicale din Africii.

Proprietati ornamentale: Ficus cyathistipula este o planta robusta, ce ajunge la inaltimi de 2-5 m, in mediul natural sau la 1.5-2 m in apartamente.

La noi in tara, Ficus cyathistipula  este cultivata in apartament, decorativa prin frunze.

Frunzele cresc alterne, sunt simple, intregi, obovate (au latimea maxima in treimea superioara a frunzei – asemanatoare cu o vioara), cu nervuri evidente, petiolate, cu lungimea de pana la 20 cm si latimea de 6-7 cm, pieloase, lucioase, de culoare verde intens.

Fructul are forma rotunda, diametrul de circa 5 cm, culoarea la inceput verde, iar la maturitate rosiatica. Plantele cultivate la ghivece nu fac fructe.

Lumina este factor important pentru cresterea plantelor de Ficus cyathistipula, acestea prefera spatiile luminoase, insorite, dar necesita protectie impotriva actiunii directe a razelor de soare, mai ales la orele pranzului. Ficusul in perioada de iarna suporta si o intensitate redusa a luminii.

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat si format dintr-un amestec de pamant de padure, turba si nisip (sau se poate utiliza pamantul  gata preparat din magazine de specialitate), cu un pH neutru.

Transplantarea plantelor tinere de Ficus cyathistipula se poate realiza primavara, cand radacinile au ocupat in intregime vasul de cultura. In momentul transplantarii se va inlocui vasul de cultura cu unul de dimensiuni mai mari si substratul, cu unul proaspat.

Udarea se face, preferabil, cu apa ajunsa la temperatura camerei, la plantele de Ficus cyathistipula  se recomanda ca intre doua udari, sa se verifica substratul de la suprafata ghiveciului sa fie uscat. Se recomanda ca in perioada calda a anului, sa se pulverizeze frunzele cu apa, pentru a mentie o umiditate atmosferica optima pentru ficus.

Temperatura optima pentru Ficus cyathistipula  poate varia intre 15-24°C.

Taierea  pentru stimularea ramificarii, si pentru corectarea coroanei plantei este recomandat sa se faca primavara, cand cantitatea de latex este mai redusa.

Inmultirea  plantelor de Ficus cyathistipula  se face prin butasi semilgnificati taiati din varful ramurilor (primavara-vara) care se pot pune la inradacinat intr-o sticla cu apa. Butasii se tin 15 minute in apa calduta (30°C) pentru a opri fluxul de latex sau se pot lasa pana ce latexul se usuca. Frunza de ficus se ruleaza si se leaga rulata, este important pentru a reduce evapotranspiratia pe perioada butasirii.

Atentie !!!  Este gresita butasirea ficusului doar dintr-o frunza, frunza va forma radacini dar nu ma creste intrucat nu are nici un punct de crestere „mugure”. Orice butas de ficus trebuie sa contina minimum un ochi „nod”, zona de unde vor aparea noi cresteri.

Taierea la Ficus cyathistipula   se realizeaza pentru a asigura un aspect placut plantei si pentru a limita cresterea acesteia. Pentru a pastra ficusul la dimensiunea dorita, se recomanda taierea lastarilor din partea superioara.

Fertilizarea la Ficus cyathistipula  (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se efectueze o data pe luna in perioada primavara si vara si sa se intrerupa in perioada de repaus. Se pot administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin frunze (batoane fertilizante de culoare verde), aceste contin ceva mai mult azot.

Atentie !!!

–        Se recomanda stergerea frunzelor de ficus impotriva parfului cu o carpa umezita.

–        Lipsa apei la ficus determina ingalbeirea frunzelor sau chiar caderea acestora

–        Excesul de apa produce ofilirea plantei, putrezirea radacinilor si chiar moartea plantei.

Boli:

  • alternarioza (Alternaria spp.);
  • antacnoza (Glomerella cingulata);
  • patarea neagra (Mycosphaerella bolleana).

Daunatorii 

  • Paduchi lanosi, testosi, etc;
  • Acarienii (paianjenul rosu, etc.), etc.

Fig. 1 Ficus cyathistipula

Fig. 2 Ficus cyathistipula

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ficus cyathistipula: ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii