Horticultorul.ro

nov. 27 2022

Ficus elastica Shivereana: ingrijire, inmultire

Familia: MORACEAE

Demumire populara: Ficusul Indian de cauciuc, Ficusul de cauciuc, Planta de cauciuc

Denumire stiintifica: Ficus elastica ‘Shivereana’ (‘Moonshine’, ‘Variegata’)

Origine: Ficus elastica ‘Shivereana’ este o planta originara din partea SE a Asiei.

Proprietati ornamentale: Ficus elastica ‘Shivereana’ este o planta cu crestere moderata (circa 50 cm pe an), cultivata in interior, cu inaltimi de 2-3 m, iar in mediul natural pana la 20-30 m. Pentru plantele care ajung inaltimi mari, se recomanda sustinerea acestora.

La noi in tara, Ficus elastica ‘Shivereana’ este cultivat ca planta de interior sau experior la ghiveci (doar in perioada calda din an), decorativa prin frunze.

Frunzele sunt ovale, largi (latime de 10-15 cm), lungi de 20-25 cm, stralucitoare, cu varf ascutit, de culoare verde deschis, cu multe pete de forme si dimensiuni diferite, verde inchis si crem.  Coloratura frunzelor este direct influentata de cantitatea de lumina pe care o primeste planta.

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat si format dintr-un amestec de pamant de padure, turba, nisip si perlit (sau se poate utiliza substratul universal gata preparat din magazin), cu un pH neutru.

Transplantarea plantelor tinere de Ficus elastica ‘Shivereana’ se poate realiza anual (primavara), dar odata cu cresterea acestora, transplantarea se va realiza la intervale de 2-3 ani.

Udarea se face, preferabil, cu apa ajunsa la temperatura camerei. Ficusul este o planta iubitoare de apa, de aceea udarea se recomanda sa se realizeze cu regularitate, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan, fara a crea exces de umiditate la nivelul radacinilor. Intre doua udari, se verifica ca pamantul de la suprafata ghiveciului sa fie uscat. Se recomanda ca in perioada calda a anului, sa se pulverizeze frunzele cu apa, pentru a mentie o umiditate atmosferica optima.

Temperatura pentru Ficus elastica ‘Shivereana’  in perioada de iarna nu trebuie sa scada sub 10°C, in restul anului, temperatura optima sa varieze intre 15-25°C.

Lumina este foarte importanta pentru cresterea Ficusului elastica ‘Shivereana’, el prefera spatiile luminoase, dar necesita protectie impotriva actiunii directe a razelor de soare, mai ales la orele pranzului. Ficusul in perioada de iarna suporta si o intensitate mai mica a luminii.

Taierea  pentru stimularea ramificarii se faca primavara (cand cantitatea de latex este mai redusa).

Inmultirea  plantelor de Ficus elastica ‘Shivereana’ se face prin marcotaj aerian sau prin butasi semilgnificati. Butasii vor fi taiati din varful ramurilor (primavara-vara) care se pot pune la inradacinat intr-o sticla cu apa. Butasii se tin 15 minute in apa calduta (30°C) pentru a opri fluxul de latex sau se pot lasa pana ce latexul se usuca. Frunza de ficus se ruleaza si se leaga rulata, este important pentru a reduce evapotranspiratia pe perioada butasirii.

Atentie !!!  Este gresita butasirea ficusului doar dintr-o frunza, frunza va forma radacini dar nu ma creste intrucat nu are nici un punct de crestere „mugure”. Orice butas de ficus trebuie sa contina minimum un ochi „nod”, zona de unde vor aparea noi cresteri.

Fertilizarea la Ficus elastica ‘Shivereana’ se poate realiza o data pe luna in perioada primavara si vara si se intrerupe in perioada de repaus. Se pot administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin frunze (batoane fertilizante de culoare verde), aceste contin un procent mai mare de azot.

Boli la Ficus Elastica:

  • alternarioza (Alternaria spp.);
  • antacnoza (Glomerella cingulata);
  • patarea neagra (Mycosphaerella bolleana).

Daunatorii la Ficus Elastica sunt: 

  • Paduchi lanosi, testosi, etc;
  • Acarienii (paianjenul rosu, etc.), etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Atentie !!!

–        Se recomanda stergerea frunzelor de ficus impotriva parfului cu o carpa umezita;

–        Lipsa apei la ficus determina ingalbeirea frunzelor sau chiar caderea acestora;

–        Excesul de apa produce ofilirea plantei, putrezirea radacinilor si chiar moartea plantei.

Fig. 1 Ficus elastica ‘Shivereana’

Fig. 2  Ficus elastica ‘Shivereana’

Fig. 3 Ficus elastica ‘Shivereana’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ficus elastica Shivereana: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii