iul. 13 2017

Ficusul de cauciuc (Ficus elastica): ingrijire, inmultire

Familia:  MORACEAE

Demumire populara: Ficusul de cauciuc, Planta de cauciuc

Denumire stiintifica: Ficus elastica

Origine: Ficus Elastica este originar din India, China, Malaezia.

Proprietati ornamentale: Ficusul elastica este o planta cu crestere moderata, care poate ajunge in mediul natural la inaltimi de 15-25 m, iar plantele cultivate in apartamente  la inaltimi de 2-3 m. Pentru plantele care au inaltimi mari, se recomanda sustinerea acestora.

La noi in tara Ficusul Elastica este cultivat in apartamente, ca planta decorativa prin frunze.

Frunzele sunt eliptice, verzi sau variegate (verde – crem, galben sau maroniu), lucioase, cu lungimea de 20-25 cm.

Fructul are forma sferica, de culoare verde iar la maturitate vireaza in mov (Vezi fig.), el apare doar la plantele mari, cultivate in exterior, nu si la cele cultivate in apartament.

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat si format dintr-un amestec de pamant de padure, turba, nisip si perlit (sau se poate utiliza substratul universal gata preparat din magazin), cu un pH neutru.

Transplantarea plantelor tinere de Ficus elastica se poate realiza anual (primavara), iar odata cu cresterea acestora, la intervale de 2-3 ani.

Udarea se face, preferabil, cu apa ajunsa la temperatura camerei. Ficusul este o planta iubitoare de apa, de aceea udarea se recomanda sa se faca cu regularitate. Intre doua udari, se verifica ca pamantul de la suprafata ghiveciului, acesta trebuie sa fie uscat. Se recomanda ca in perioada calda a anului, sa se pulverizeze frunzele cu apa, pentru a mentie o umiditate atmosferica optima.

Temperatura pentru Ficus elastica in perioada de iarna nu trebuie sa scada sub 11°C, in restul anului, temperatura optima poate varia intre 18-29°C.

Lumina este factor important pentru cresterea acestui ficus, el prefera spatiile luminoase, dar necesita protectie impotriva actiunii directe a razelor de soare, mai ales la orele pranzului. Ficusul in perioada de iarna suporta si o intensitate mai mica a luminii.

Taierea  la Ficus Elastica pentru stimularea ramificarii, si pentru corectarea coroanei plantei este recomandat sa se faca primavara (cand cantitatea de latex este mai redusa).

Inmultirea  plantelor de  Ficus elastica se face prin marcotaj aerian sau prin butasi semilgnificati. Butasii vor fi taiati din varful ramurilor (primavara-vara) care se pot pune la inradacinat intr-o sticla cu apa. Butasii se tin 15 minute in apa calduta (30°C) pentru a opri fluxul de latex sau se pot lasa pana ce latexul se usuca. Frunza de ficus se ruleaza si se leaga rulata, este important pentru a reduce evapotranspiratia pe perioada butasirii.

Atentie !!!  Este gresita butasirea ficusului doar dintr-o frunza, frunza va forma radacini dar nu ma creste intrucat nu are nici un punct de crestere „mugure”. Orice butas de ficus trebuie sa contina minimum un ochi „nod”, zona de unde vor aparea noi cresteri.

Fertilizarea la Ficus elastica (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze de doua ori pe luna in perioada primavara si vara si sa se intrerupa in perioada de repaus. Se pot administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin frunze (batoane fertilizante de culoare verde), aceste contin un procent mai mare de azot.

Boli la Ficus Elastica:

  • alternarioza (Alternaria spp.);
  • antacnoza (Glomerella cingulata);
  • patarea neagra (Mycosphaerella bolleana).

Daunatorii la Ficus Elastica sunt: 

  • Paduchi lanosi, testosi, etc;
  • Acarienii (paianjenul rosu, etc.), etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Atentie !!!

–        Se recomanda stergerea frunzelor de ficus impotriva parfului cu o carpa umezita;

–        Lipsa apei la ficus determina ingalbeirea frunzelor sau chiar caderea acestora;

–        Excesul de apa produce ofilirea plantei, putrezirea radacinilor si chiar moartea plantei.

Fig. 1 Ficusul de cauciuc (Ficus elastica)

Fig. 2 Ficusul de cauciuc (Ficus elastica), fructe

Fig. 3 Ficusul de cauciuc (Ficus elastica), fructe

Fig. 4 Ficusul de cauciuc (Ficus elastica)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ficusul de cauciuc (Ficus elastica): ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii