Horticultorul.ro

apr. 05 2020

Fittonia albivenis ‘Skeleton’: ingrijire, inmultire, udare

Familia: ACANTHACEAE

Demumire populara: Fitonia, Planta ca pielea de sarpe, Planta mozaic

Denumire stiintifica: Fittonia albivenis ‘Skeleton’

Origine: Fittonia albivenis ‘Skeleton’ este o planta originara din zonele tropicale ale Americii de Sud (Brazilia, Peru).

Proprietati ornamentale  Fittonia albivenis ‘Skeleton’ este o planta perena, decorativa prin frunze, cu aspect de tufa, ce poate ajunge la inaltimi de 15-20 cm.

Fittonia albivenis ‘Skeleton’ este cultivata ca planta de apartament, decorative prin frunze. Ea poate fi cultivate in ghiceve sau cosuri suspendate.

Frunzele sunt eliptice, foarte decorative datorita contrastului dintre culoarea verde-pal a frunzei si culoarea rosie a nervurilor.

Florile la Fittonia albivenis ‘Skeleton’ sunt de culoare alb-crem, putin decorative, motiv pentru care se recomanda ruperea acestora, pentru a determina o buna crestere plantei.

Temperatura optima pentru Planta mozaic poate varia intre 25-28°C. Incaperile cu temperaturi mai mici de 12-15°C nu sunt recomandate, temperaturile sub 11-12°C determina caderea frunzelor.

Substratul se recomanda sa fie format dintr-un amestec de turba si nisip, bine drenat, cu fertilitate buna si un pH neutru-slab alcalin.

Transplantarea se poate realizeaza primavara, cand radacinile plantelor au umplut in totalitate ghiveciul. Sistemul radicular al acestor plante este superficial, ele necesitand ghivece cu diametrul mai mare decat adancimea.

Udarea la Fittonia albivenis ‘Skeleton’ se face folosind cantitati moderate de apa, la intervale regulate de timp, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. Pe timpul iernii, se recomanda reducerea cantitatii de apa folosita si marirea intervalelor intre doua udari. Excesul de apa in sol poate duce la caderea masiva a frunzelor si la putrezirea radacinilor plantei.

Lumina – pentru plantele de Fittonia albivenis ‘Skeleton’ trebuie sa fie una indirecta, ele trebuie ferite de actiunea directa a razelor de soare, acestea cauzand incretirea si brunificarea frunzelor.

Inmultirea la Fittonia albivenis ‘Skeleton’ se face prin butasi. Butasii sunt taiati din varfurile plantei, se planteaza in vase cu substrat reavan, optim pentru inradacinat, urmand ca 14-20 zile sa apara radacinile.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Fittonia albivenis ‘Skeleton’ se faca vara, de 1-2 ori pe luna, folosind ingrasaminte lichide sau hidrosolubile pentru plante decorative prin frunze.

Boli: Putregaiul cenusiu, etc.

Daunatori: Afide, etc.

 “Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Fittonia albivenis ‘Skeleton’

Fig. 2 Fittonia albivenis ‘Skeleton’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Fittonia albivenis ‘Skeleton’: ingrijire, inmultire, udare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii