ian. 25 2015
Putegaiul cenusiu la trandafiri: identificare, combatere
Denumire populara: Putegaiul cenusiu la trandafiri, Putegaiul cenusiu la trandafir
Denumire stiintifica: Botrytis cinerea sin. Botryotinia fuckeliana, Sclerotinia fuckeliana
Denumire populara in engleza: botrytis blight on roses, gray mold on roses
Putregaiul cenusiu la trandafir (Botrytis cinerea) este o boala grava si pagubitoare in camp sau gradina in anii ploiosi si frecvent in culturile din spatii protejate (sere, solarii). Sunt afectate de putregai toate tipurile de trandafiri: acoperitori de sol, cu trunchi si coroana, cataratori, pentru dulceata, pitici de ghiveci, pentru flori taiate, etc.
Cauza bolii: boala este cauzata de ciuperca microscopica Botrytis cinerea.
Specii de flori atacate de Putegaiul cenusiu: Crizanteme, Begonia, Saintpaulia, Lalele, Cyclamen, Liliac, Bujor, Muscate, Geranium, Euphorbia, etc.
Biologia & Ecologia bolii (factori de mediu favorizanti):
Boala se datoreaza atacului ciuperci Botrytis cinerea.
Ciuperca supravietuieste perioadei reci din an si asigura transmiterea bolii de la un an la altul prin intermediul miceliului si sclerotilor (ingramadiri de hife intretesute) prezenti pe resturile de plante infectate (culturi horticole, buruieni, etc.) care infecteaza solul. In sera si solar ciuperca este prezenta in sol continu – prin resturile de plante infectate cu miceliu si prin scleroti.
In camp si gradina primavara sclerotii (din acestia apare miceliu) sau miceliul vor da nastere conidioforilor cu conidii care transportati cu ajutorul vantului si picaturilor de apa vor genera numeroase infectii prin germinarea acestora pe diferite organe ale trandafirului (boboci, floare, tulpini, frunze).
Sporii ciupercii (conidiile) provoaca atacul cu usurinta pe zonele cu leziuni (rani) dar germineaza si afecteaza cu usurinta bobocii si florile.
Ciuperca se dezvolta la: temperaturi intre 1-35°C, dar conditiile optime ii sunt oferite de temperaturi in intervalul 15-25°C; umiditate atmosfetica relativa optima de 90-100%; umiditatea crescuta a substratului si prezenta apei pe organele atacate (sunt necesare doar 6 ore cu apa pe organe pentru germinarea sporilor).
Ciuperca germineaza cu usurinta in conditii prielnice pe petale. Boala se transmite cu usurinta si prin miceliu (daca un organ sanatos se atinge de unul bolnav se infecteaza).
Agentul patogen se dezvolta bine, rapid (in conditii optime si lipsa tratamentelor – florile si bobocii pot fi distruse in totalitate in cateva zile) si sporuleaza in conditii optime.
Semnele atacului (Identificare/Simptome) si Afectarea plantelor de catre Putegaiul cenusiu
Pe boboci si petale se pot observa la inceput pete umede, apoi înmuiate – decolorate (de culoare mai deschisa) cu o aura de culoare rosietica. Bobocii si petalele puternic afectate capata o culoare cafenie-maro, se ofilesc, se usuca (aspect de oparit – ars) si prezinta pe fuprafata acestora miceliu (puf alb-vatos) si mucegai cenusiu – conidiofori cu conidii (Vezi fig.). La atacuri severe (in conditii optime pe perioada mai multor zile) petalele florilor si bobocii se lipesc intre ele (formeaza un tot comun) si putrezesc la baza (Vezi fig.).
Masuri de Prevenire si Combatere pentru Putegaiul cenusiu la trandafiri:
- Strangerea si arderea (nu le utilizam la compost) organelor afectate;
- Eliminarea oricaror surse de infectie;
- Evitam irigarea prin aspersie;
- Irigam prin picurare, preferabil dimineata;
- Asigurarea unei ventilatii (aerisiri) corespunzatoare in spatii protejate – sere, solarii;
- Constructia de sere si solarii inalte care sa permita o buna circulatie a aerului;
- Evitam fertilizarea excesiva cu azot (N);
- Aplicarea obligatorie de tratamente cu fungicide specifice la acoperire – in spatii protejate si periodic (in functie de conditile meteo) in gradina si camp.
Fungicide / substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea putregaiurilor:
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
I. Fungicide BIO:
Serenade ASO (14.1 g/L Bacillus subtilis tulpina QST 713); etc.
II. Fungicide / substante active:
- cyprodinil; pyrimethanil;
- fenpirazamin; fludioxonil + cyprodinil; boscalid + piraclostrobin;
- boscalid, iprodion, etc.
Atentie !!!
- In sere si solar se fac tratamente la acoperire 7-14 zile;
- In gradina si camp se fac obligatoriu tratamente inainte de venirea unor zile ploioase;
- Bobocii trandafirilor pentru flori taiate se trateaza in Olanda – (inainte de recoltare sau dupa recoltarea florilor) prin stropire sau imersie cu Switch 62,5 WG.
Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare). Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Putegaiul cenusiu la trandafiri: identificare, combatere