oct. 03 2012
Trandafiri de Dulceata – specii, descriere
Denumire populara: Trandafiri de dulceata, Trandafiri pentru Dulceata, Trandafiri pentru petale, Trandafiri pentru dulceata, Trandafir de Damasc
Trandafirii pentru dulceata sunt reprezentati de cateva specii: Rosa damascena, Rosa rugosa, Rosa centifolia.
Denumire populara in engleza: Rose for Jam
Specii de Trandafiri pentru Dulceata:
1. Rosa rugosa (EN-Rugosa rose);
2. Rosa centifolia (EN-Cabbage rose);
3. Rosa × damascena (RO-Trandafir de Damasc; EN-Damask rose).
Descriere, crestere si fructificare:
A. Rosa rugosa: trandafir pentru dulceata, cu numeroase tulpini erecte, numeroase, cu ghimpi, inalte de 2 metri (arbust).
Florile sunt placut mirositoare, de culoare: purpurie-roz deschis pana la alb cu un diametru de 6-10 cm. Florile pot fi solitare sau grupate in inflorescente 2-5 iar perioada infloritului poate ajunge la 30 zile. Fructele sunt globuloase, rosii, netede cu diametru de 2-2,5 cm (Vezi fig. 5). Sistemul radicular este bine dezvoltat cu putere mare de penetrare a solului pana la adancimi de 70-80 cm si o buna dezvoltare pe orizontala. Este o specie ce drajoneaza puternic. Pentru dulceata este de preferat soiul ‚Coche Cochet’.
B. Rosa centifolia: un trandafir pentru dulceata a carui origine este banuita a fi in Caucaz. Arbust cu inaltimi de 1-2 metri. Tulpinile si lastarii prezinta numerosi ghimpi. Florile sunt solitare sau grupate cate 2-4, de culoare rosie-roza sau purpurie, globuloase, si placut mirositoare (Vezi Fig. 3). Infloreste din iunie si pana in septembrie. Fructele sunt ovoidale, putin carnoase, de culoare rosie sau neagra.
C. Rosa x damascena: este un trandafir pentru dulceata (cel mai cultivat pentru petale in Bulgaria – valea Kazanlak , Turcia) originar probabil din Asia Mica (SIRIA-Damasc), se presupune ca ar fi un hibrid intre doua specii de maces: Rosa canina si Rosa gallica. Arbust inalt de pana la 2 metri cu numerosi ghimpi mari (0,5 cm). Florile sunt batute, roze sau rosii, au codita lunga, grupate 3-5, placut mirositoare-probabil cele mai parfumate (Vezi fig. 1). Fructul este ovoidal-alungit, rosu. Este specia de trandafir preferata in cultura pentru: ulei de trandafir, sirop si dulceata. Se inmulteste prin butasire.
Conditii de crestere, inflorire si fructificare:
– Trandafirul pentru dulceata poate fi cultivat de la Campie si pana in Zonele Submontane;
– Trandafirul de dulceata nu este pretentios fata de sol (vegeteaza pe soluri argiloase, lutoase, nisipoase), prefera un pH intre 6-8;
– Trandafirii de dulceata se cultiva inclusiv pe soluri mai sarace cu risc de eroziune (in panta) si au in rol important in ameliorarea acestor terenuri;
– Trandafirul de dulceata nu suporta seceta (prefera solul reavan) si suporta chiar cu exces de umiditate pe perioade scurte (Rosa rugosa);
– Trandafirii de dulceata sunt specii rezistente la ger (Rosa damascena rezista pana la -30ºC);
– Speciile de trandafiri de dulceata vegeteaza bine, infloresc si fructifica si in marile orase;
– Lumina: trandafirul de dulceata este o planta iubitoare de lumina dar suporta bine si semiumbra.
Plantarea trandafirilor de dulceata se face in repaus vegetativ – toamna (octombrie-noiembrie) sau primavara (inainte de pornirea in vegetatie).
Utilizare
- Decorativa (arbusti decorativi) plantati in grupuri, la marginea (liziera) masivelor. Trandafirii sunt decorativi prin: flori, fructe, port.
- Pomicola: de la trandafirul de dulceata se utilizeaza petalele florilor. Petalele de trandafiri se pot utiliza pentru: dulceata, sirop, extragerea uleiului de trandafir, industria de parfumuri, etc. Una din tarile cu traditie este vecina noastra Bulgaria.
Recoltarea petalelor:
Recoltarea petalelor de trandafir de dulceata se va face manual, preferabil in momentul deschiderii bobocilor. Recoltarea de petale presupune practic recoltarea intregii flori, pentru a evita scuturarea petalelor.
Laditele cu gaurele sau cosurile de nuiele ce contin flori recoltate se vor aseza la umbra pentru a evita incingerea si deshidratarea.
Atentie !!! Nu se vor recolta petalele atunci cand pe acestea este prezenta apa (roua, precipitatii, etc.).
Inmultirea:
– Prin drajoni (despartirea tufei);
– Prin butasire (butasi semilemnificati): butasire in spatii protejate, butasire cu sticla;
– Prin altoire (altoire pe portaltoi de maces).
Fertilizarea se face utilizand programele tehnologice specifice culturii.
Boli si daunatori
Bolile frecvent intalnite la trandafir sunt: Fainarea, Rugina, Patarea Neagra, Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), Boala frunzelor de argint „Silver leaf” (Chondrostereum purpureum), etc.
Insecte daunatoare si Acarieni: Afide, Omizi, Acarieni, Metcalfa pruinosa; Viespea sucitoare a trandafirului (Blennocampa tenthredinidae); etc.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Trandafiri de Dulceata – specii, descriere