oct. 03 2012

Trandafiri de Dulceata – specii, descriere

Familia: ROSACEAE

Denumire populara: Trandafiri de dulceata, Trandafiri pentru Dulceata, Trandafiri pentru petale, Trandafiri pentru dulceata, Trandafir de Damasc

Trandafirii pentru dulceata sunt reprezentati de cateva specii: Rosa damascena, Rosa rugosa, Rosa centifolia.

Denumire populara in engleza: Rose for Jam

Specii de Trandafiri pentru Dulceata:

1. Rosa rugosa (EN-Rugosa rose);

2. Rosa centifolia (EN-Cabbage rose);

3. Rosa × damascena (RO-Trandafir de Damasc;  EN-Damask rose).

 

Descriere, crestere si fructificare:

A. Rosa rugosa: trandafir pentru dulceata, cu numeroase tulpini erecte, numeroase, cu ghimpi,  inalte de 2 metri (arbust).

Florile sunt placut mirositoare, de culoare: purpurie-roz deschis pana la alb cu un diametru de 6-10 cm.  Florile pot fi solitare sau grupate in inflorescente 2-5 iar perioada infloritului poate ajunge la 30 zile. Fructele sunt globuloase, rosii, netede cu diametru de  2-2,5 cm (Vezi fig. 5).  Sistemul radicular este bine dezvoltat cu putere mare de penetrare a solului pana la adancimi de 70-80 cm si o buna dezvoltare pe orizontala. Este o specie ce drajoneaza puternic. Pentru dulceata este de preferat soiul ‚Coche Cochet’.

B. Rosa centifolia:  un trandafir pentru dulceata a carui origine este banuita a fi in Caucaz. Arbust cu inaltimi de 1-2 metri. Tulpinile si lastarii prezinta numerosi ghimpi. Florile sunt solitare sau grupate cate 2-4, de culoare rosie-roza sau purpurie, globuloase, si placut mirositoare (Vezi Fig. 3). Infloreste din iunie si pana in septembrie. Fructele sunt ovoidale, putin carnoase, de culoare rosie sau neagra.

C. Rosa x damascena: este un trandafir pentru dulceata (cel mai cultivat pentru petale in Bulgaria – valea Kazanlak , Turcia) originar probabil din Asia Mica (SIRIA-Damasc), se presupune ca ar fi un hibrid intre doua specii de maces: Rosa canina si Rosa gallica.  Arbust inalt de pana la 2 metri cu numerosi ghimpi mari (0,5 cm). Florile sunt batute, roze sau rosii, au codita lunga, grupate 3-5, placut mirositoare-probabil cele mai parfumate (Vezi fig. 1). Fructul este ovoidal-alungit, rosu. Este specia de trandafir preferata in cultura pentru: ulei de trandafir, sirop si dulceata. Se inmulteste prin butasire.

 

Conditii de crestere, inflorire si fructificare:

–        Trandafirul pentru dulceata poate fi cultivat de la Campie si pana in Zonele Submontane;

–        Trandafirul de dulceata nu este pretentios fata de sol (vegeteaza pe soluri argiloase, lutoase, nisipoase), prefera un pH intre 6-8;

–       Trandafirii de dulceata se cultiva inclusiv pe soluri mai sarace cu risc de eroziune (in panta) si au in rol important in ameliorarea acestor terenuri;

–        Trandafirul de dulceata nu suporta seceta (prefera solul reavan) si suporta chiar cu exces de umiditate pe perioade scurte (Rosa rugosa);

–        Trandafirii de dulceata sunt specii rezistente la ger (Rosa damascena rezista pana la -30ºC);

–        Speciile de trandafiri de dulceata vegeteaza bine, infloresc si fructifica si in marile orase;

–        Lumina: trandafirul de dulceata este o planta iubitoare de lumina dar suporta bine si semiumbra.

Plantarea trandafirilor de dulceata se face in repaus vegetativ –  toamna (octombrie-noiembrie) sau primavara (inainte de pornirea in vegetatie).

 

Utilizare

  • Decorativa (arbusti decorativi) plantati in grupuri, la marginea (liziera) masivelor. Trandafirii sunt decorativi prin: flori, fructe, port.
  • Pomicola: de la trandafirul de dulceata se utilizeaza petalele florilor. Petalele de trandafiri se pot utiliza pentru: dulceata, sirop, extragerea uleiului de trandafir, industria de parfumuri, etc. Una din tarile cu traditie este vecina noastra Bulgaria.

Recoltarea petalelor:

Recoltarea petalelor de trandafir de dulceata se va face manual, preferabil in momentul deschiderii bobocilor. Recoltarea de petale presupune practic recoltarea intregii flori, pentru a evita scuturarea petalelor.

Laditele cu gaurele sau cosurile de nuiele ce contin flori recoltate se vor aseza la umbra pentru a evita incingerea si deshidratarea.

Atentie !!! Nu se vor recolta petalele atunci cand pe acestea este prezenta apa (roua, precipitatii, etc.).

Inmultirea:

–        Prin drajoni (despartirea tufei);

–        Prin butasire (butasi semilemnificati): butasire in spatii protejate, butasire cu sticla;

–        Prin altoire (altoire pe portaltoi de maces).

 

Fertilizarea se face utilizand programele tehnologice specifice culturii.

 

Boli si daunatori

Bolile frecvent intalnite la trandafir sunt: Fainarea,  Rugina,  Patarea Neagra,   Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), Boala frunzelor de argint „Silver leaf” (Chondrostereum purpureum), etc.

Insecte daunatoare si Acarieni: Afide, Omizi, Acarieni, Metcalfa pruinosaViespea sucitoare a trandafirului (Blennocampa tenthredinidae); etc.

Trandafirul de Damasc_inmultire_recoltare petale_Rosa × dama

Fig. 1 Trandafir de Damasc (Rosa × damascena )

Trandafirul de Dulceata_de damasc_inmultire_recoltare petale

Fig. 2  Trandafir de Damasc (Rosa × damascena )

Trandafirul-pentru-Dulceata_Rosa-centifolia-Cabbage-rose_inmultire_recoltare-petale.jpg

Fig. 3  Trandafir de dulceata (Rosa centifolia)

Trandafirul-pentru-Dulceata_Rosa-centifolia-Cabbage-rose_inmultire_recoltare-petale_2

Fig. 4  Trandafir de dulceata (Rosa centifolia)

Trandafir de dulceata_Rosa rugosa-Rugosa rose_inmultire_fruc

Fig. 5  Trandafir de dulceata (Rosa  rugosa)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Trandafiri de Dulceata – specii, descriere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii