Horticultorul.ro

ian. 24 2016

Plantarea trandafirilor de dulceata

Plantarea trandafirilor de-dulceata_1Trandafirii de dulceata (pentru petale) se cultiva ca arbust fructifer, de la care se folosesc petalele pentru prepararea de dulceata, sirop sau pentru uleiul de trandafir.

Plantele de trandafir utilizate la infiintarea culturilor trebuie sa fie certificate ca sunt libere de agenti patogeni (virusi, bacterii, ciuperci, fitoplasme).

Momentul plantarii butasilor de trandafirilor de dulceata cu radacinile nude (fara pamant „substrat” lipit de acestea) incepe  odata cu intrarea in repaus vegetativ, adica dupa caderea primelor  brume de toamna,  care vor conduce la ingalbenirea si in final caderea frunzelor. Caderea totala a frunzelor  ne indica intrarea trandafirului de dulceata  in repaus vegetativ si inceperea sezonului de plantare.  Perioada de plantare la trandafirii de dulceata este toamna (luna octombrie-noiembrie) si primavara (inainte de pornirea in vegetatie).

Pregatirea solului pentru plantarea trandafirilor de dulceata

Cu 2-3 luni inainte de plantate se face o aratura foarte adanca (desfundare a solului) la 40 cm. Urmeaza nivelarea si maruntirea corespunzatoare a solului cu ajutorul motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).

Fertilizarea de baza  se face prin incorporarea in sol a:  20 tone/ha  gunoi de grajd fermentat  si 100 Kg/ha  NPK (18:32:16).

Distante de plantare la trandafirii de dulceata

Distanta de plantare pentru trandafirii de dulceata este:

  • Rosa damascena (cel mai cultivat trandafir) de 1-1,2 intre plante pe rand X 1,5-2 metri intre randuri;
  • Rosa rugosa se planteaza la 1,2 intre plante pe rand X 2-3 m intre randuri;
  • Rosa centrifolia se planteaza la 1 m intre plante pe rand X 2,5 m intre randuri.

Pichetarea terenului se face conform schemei de plantare alese (distanta intre randuri si distanta intre plante pe rand), Vezi fig.

Sapatul gropilor:

Se face manual cu cazmaua – gropile se fac in general pe soluri fertile –  mijlocii sau usoare la 40 cm x 40 cm  cu adancimea gropii   de 40 cm.  Pentru solurile argiloase, grele 60 cm x 60 cm  cu adancimea gropii   de 60 cm.

Gropile se pot sapa si mecanizat cu ajutorul burghiului cu diametru de 30-40 cm.

Fasonatul puietilor de trandafir de dulceata

Fasonarea puietilor de trandafir se executa cu foarfeca horticola.

Fasonatul este operatiunea ce presupune scurtarea radacinilor care sunt prea lungi, eventualelor radacini traumatizate, mucegaite, rupte, strangulate sau uscate, dar si ramuri de vigoare redusa, rupte, uscate, indreptate spre sol, etc.

Mocirlirea este operatiunea ce presupune introducerea trandafirilor in mocirla preparata.  Mocirla se prepara intr-o galeata in care se amesteca pamant galben (sau sol argilos) : balega proaspata de vaca : apa in raport de (1 : 1: 3), le amestecam pana obtinem un amestec omogen de consistenta smântânii.

Mocirlirea radacinilor de trandafir se face pana la colet (zona dintre radacina si tulpina). Mocirla contribuie la cicatrizarea ranilor rezultate in urma fasonatului si asigura un contact mai bun al radacinilor cu solul. Mocirlirea are rol si in emiterea de noi radacini (balega proaspata de bovine – contine auxine, substante cu rol in stimularea cresterii si inradacinarii plantelor).

Puietii de trandafir se planteaza imediat dupa ce au fost mocirliti.

Plantarea puietilor de trandafir de dulceata

Se aseaza trandafirul in groapa cat mai drept posibil, astfel incat coletul (locul unde se altoiesc trandafirii) sa fie ingropat complet (Vezi fig.). Se trage usor pamant – peste radacini, astfel incat sa patrunda intre acestea (Vezi fig.) si radacina sa se aseze cat mai natural (Vezi fig.).  Dupa acoperirea radacinilor cu pamant, se taseaza usor, tasarea este necesara pentru asigurarea unui contact intim intre radacini si sol.

Odata plantat trandafirul, se va proceda la scurtarea ramurilor  la 4-5 muguri (20 cm),  Vezi fig.

Se uda bine cu circa 10 l de apa / planta.

Plantarea trandafirilor de-dulceata-pozitia plantei

Fig. I Pozitia trandafirului de dulceata la plantare: A – Corect, B – Prea sus, C – Prea adanc

Plantarea trandafirilor de-dulceata_1-Adancime

Fig. II – 1 Sapatul gropilor pentru trandafirii de dulceata

Plantarea trandafirilor de-dulceata-pozitionare

Fig. II – 2 Pozitionarea radacinilor trandafirului de dulceata pe musuroi

Plantarea trandafirilor de-dulceata-fasonare

Fig. II – 3 Plantarea trandafirilor de dulceata si scurtarea ramurilor

Plantarea trandafirilor de-dulceata-udare

Fig. II – 4 Udarea trandafirilor de dulceata dupa plantare

Plantarea trandafirilor de-dulceata-distante

Fig. III Distante de plantare si pichetarea terenului la trandafirii de dulceata

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Plantarea trandafirilor de dulceata

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii