ian. 17 2022

Inmultirea trandafirului prin butasi cu sticla de plastic

Inmultirea trandafirului prin butasireInmultirea trandafirilor prin butasire cu sticla de plastic este una din cele mai usoare si la indemana metode de inmultire la trandafir.

Metoda se poate aplica pentru  toate soiurile si specile de trandafiri inclusiv cei pentru dulceata (Rosa damascena, Rosa rugosa, Rosa centifolia), dar rezultatele cele mai bune se obtin la Rosa multiflora, Rosa polyantha.

Plantele mana de trandafir utilizate pentru  recoltarea butasilor trebuie sa fie viguroase, bine intretinute, sanatoase (fara atacuri de boli si daunatori), libere de viroze & fitoplasmoze.

Recoltarea butasilor  de trandafir are loc vara-toamna (20 august – septembrie) dupa prima inflorire si cand vremea se mai racoreste. Recoltarea de pe plantele mama se face cu ajutorul briceagului de altoit sau cu foarfeca horticola intr-o galeata cu apa (pentru a evita deshidratarea).  La butasirea trandafirului se vor folosii butasi semilemnificati lungi de 12-14 cm (Vezi fig). Ideali pentru butasire sunt butasii cu calcai, dar se pot utiliza si butasi simpli  (Vezi fig.).

Fasonarea butasilor  de trandafir presupune indepartarea spinilor si frunzelor pe zona bazala (1/2 din butas) cu ajutorul briceagului de altoit, se lasa doar doua frunze in partea superioara (Vezi fig.) iar taietura bazala se face imediat sub nod (Vezi fig).

Preferabil inainte de plantarea butasilor de trandafir se poate face un tratament cu un stimulator de inradacinare ca: Radistim lichid, Radistim pudra sau Atonik.

Inainte de plantare se pregateste terenul  printr-o aratura la 30 cm, sau se sapa la o cazma, dupa care se niveleaza si  marunteste fin cu ajutorul motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).

Plantarea butasilor de trandafiri se face intr-un sol reavan, cu ajutorul unui plantator (improvizat dintr-un bat, plantatorul conic este mult prea gros) Vezi fig.

Dupa plantare, butasul de trandafir va fi udat si acoperit‚ protejat’ cu o sticla de plastic (pet transparent) de 25 cm inaltime, care se va infige in sol 1-2 cm (nu foarte adanc pentru a putea fi indepartata cu usurinta) Vezi fig. Aceasta are rolul de a crea un mediu umed in jurul butasului si al proteja de gerul din timpul iernii.

Udarea butasilor de trandafir se va face periodic in apropierea sticlei astfel incat solul sa ramana in permanenta reavan.

Primavara, dupa 10-15 aprilie se indeparteaza sticla, iar daca folosim sticla cu dop intai inlaturam dopul, dupa care la o saptamana indepartam si sticla.

Butasirea trandafirilor in comparatie cu altoirea are si dezavantaje cum ar fi: plantele obtinute din butasi nu vor fi la fel de rezistente la seceta cum sunt cele altoite pe maces (Rosa canina); cresterile nu vor fi la fel de viguroase comparativ cu plantele altoite; durata de viata este mult mai scurta comparativ cu cei altoiti; in conditii extreme de seceta si atac de boli, daunatori se debiliteaza mult mai repede si pier; nu toate soiurile/speciile de trandafir se inmultesc usor prin butasire; etc.

Inmultirea trandafirului

Fig. 1 Butas de trandafir cu calcai, inainte de fasonare

Inmultirea trandafirului

Fig. 2 Butas de trandafir cu calcai,  bun de plantat

Inmultirea trandafirului

Fig. 3 Butas de trandafir simplu, inainte de fasonare

Inmultirea trandafirului

Fig. 4 Butas de trandafir simplu, bun de plantat

plantarea butasilor de trandafiri

Fig. 5 Plantarea butasilor de trandafiri

Inmultirea trandafirului

Fig. 6 Butas plantat

Inmultirea trandafirului

Fig. 7 Butas plantat, protejat de sticla

Inmultirea trandafirului

Fig. 8 Butas plantat si udat

Inmultirea trandafirului

Fig. 9 Butas de trandafir prins, primavara dupa ce s-a indepartat sticla

Inmultirea trandafirului

Fig. 10 Butas de trandafir prins, primavara dupa ce s-a indepartat sticla

Inmultirea trandafirului

Fig. 11 Butas de trandafir prins, primavara dupa ce s-a indepartat sticla

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Inmultirea trandafirului prin butasi cu sticla de plastic

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii