oct. 08 2013

Briceag de Altoit-Recoltat: intretinere, ascutire

Briceagul de altoit

TIPURI DE BRICEGE DE ALTOIT

Briceagul de altoit universal

Este probabil briceagul cel mai folosit in tehnologia de altoire si se preteaza la efectuarea tuturor altoirilor,  aplicate prin numeroase metode/tehnici  in diferite perioade: altoirea de primavaraaltoirea de vara, etc.

Lama briceagului de altoit este realizata dintr-un otel inox special care sa poata fi usor ascutit dar si sa reziste la numeroase altoiri fara a fi reascutit.

Briceagul de altoit universal are o forma special proiectata. Manerul este realizat din materiale speciale rezistente si este prevazut cu un resort puternic, avand  o lama cu taisul drept ascutit numai pe o parte. Pe partea opusa lamei briceagul exista o spatula de care ne ajutam la desprinderea scoartei portaltoiului si la introucerea altoiului sub coaja. Spatula trebuie sa fie subtire si preferabil rotunjita astfel incat sa patrunda si sa alunece usor, fara sa zgaraie sau sa agate lemnul sau coaja. Arcul briceagului universal trebuie sa fie suficient de tare, astfel incat briceagul sa nu se inchida cand folosim spatula.

 

 Briceagul tip Cosor

Briceagul Cosor  este un briceag de altoit ce are lama curbata (in forma de secera) Vezi fig. Cosorul este utilizat la netezirea ranilor mari facute cu fierastraul pe capul de altoire al portaltoiului.

 

Briceagul cu varful curbat

Briceagul are forma lamei cu varful curbat, Vezi fig. Briceagul cu varful curbat este utilizat la altoirea in triangulatie,  recoltarea strugurilor, pentru taierea ramurilor, butasilor la inel, netezirea ranilor mari facute cu fierastraul, etc.

 

Briceagul de tip copulator

Briceagul copulator are taisul lamei drept, varful ascutit si nu prezinta spatula. Briceagul de altoit se ulilizeaza la altoirea in copulatie, altoirea in despicatura, recoltat fructe, recoltat butasi, etc

 

Briceagul oculator are o forma a lamei caracteristica/specifica,  iar pe partea opusa lamei se poate scoate la nevoie spatula ce poate fi utilizata cu succes la desprinderea cu usurinta a scoartei portaltoiului (Vezi fig.).

 

INTRETINEREA BRICEAGULUI

Intretinerea briceagului  intre altoiri se face cu ajutorul unei curele din piele (asemanatoare cu cea pe care o intrebuintau frizerii pentru brice, Vezi fig.). Briceagul se trage de cateva ori pe cureaua din piele intre reprizele de altoit.

  • Ascutirea efectiva se va face cu pietre foarte fine si dedicate unui ascutit de precizie (dalti, brice, etc.).
  • Curatarea briceagului de altoire se poate face cu ajutorul unei pietre de curatat si uns (Sandflex Klingspor).

Calitatea  bricegelor difera foarte mult de la producator la producator.

O gama larga de bricege de altoit produse de renumita firma Elvetiana – Victorinox,  produse similare sunt si bricegele elvetiene Felco.

Briceag de altoit-Inox-Imperial-Ireland

Fig. 1 Briceag de altoit universal, Inox  Imperial made of  Ireland

Briceag de altoit-Victorinox-Swiss

Fig. 2 Briceag de altoit universal, Victorinox made in Swiss

Briceag de altoit-Cosor

Fig. 3 Briceagul cu varful curbat, Victorinox made in Swiss

Briceagul de altoit-cosor-utilizare

Fig. 4 Briceagul cu varful curbat, Victorinox made in Swiss

Fig. 5 Briceagul de altoit Oculator, Victorinox made in Swiss

Fig. 6  Briceagul de tip copulator, Victorinox/Felco made in Swiss

Curea de ascutit -Briceagu

Fig. 7 Curea de ascutit Briceagul de altoit

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Briceag de Altoit-Recoltat: intretinere, ascutire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii