Horticultorul.ro

ian. 04 2014

Euphorbia milii: ingrijire, intretinere, utilizare, inmultire

euphorbia milii miniFamilia: EUPHORBIACEAE

Demumire populara: Euphorbia, Coroana cu spini, Coroana lui Isus, Planta lui Isus sau Spinul lui Isus

Denumire stiintifica: Euphorbia milii sin. Euphorbia splendens.

Origine: Euphorbia milii este o planta originara din Madagascar.

Proprietati ornamentale: Euphorbia milii este o planta perena cu frunze persistente. In anumite situatii frunzele pot cadea iarna, iar  primavara reapar. Euphorbia milii poate, ajunge la inaltimi de 1-1,2 m inaltime. Frunzele sunt mici, cu varful rotunjit, de culoare verde deschis, ce cresc pe tulpinile groase, suculente si pline de tepi lungi de 2-3 cm lungime. Florile sunt mici, ce au imprejur bractee de culoare rosie, portocalie sau galbena. Florile pot aparea pe tot parcursul anului daca planta este ingrijita corespunzator.

Substratul (pamantul)  pentru Euphorbia milii trebuie sa fie foarte bine drenat, acesta poate fi asemanator substratului de la cactusi (predomina nisipul). Aceasta prefera solul nisipos cu un pH slab acid – neutru – slab alcalin.

Udarea la Euphorbia milii se face cu cantitati moderate de apa lasand sa se usuce substratul de la suprafata intre doua udari.  Iarna udarea se face foarte rar, cu cantitati foarte mici de apa  pentru a putea prevenii putrezirea radacinilor.

Temperatura optima pentru Euphorbia milii poate varia intre 16-24℃. Temperatura pe timpul iernii trebuie sa nu depaseasca 13℃, aceasta favorizand inflorirea in perioada urmatoare.

Lumina pentru Euphorbia milii este foarte importanta, aceasta prefera lumina intensa. Pe perioada verii daca soarele este prea puternic se recomanda umbrirea plantei.

Inmultirea se realizeaza primavara sau vara prin butasi de 7-7,5 cm lungime. Dupa prelevarea butasilor, se lasa sa se usuce latexul care curge din butasul taiat. Inainte de plantare se indeparteaza latexul uscat, iar dupa aproximativ 6-7 saptamani vor aparea radacinile.

 Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Euphorbia milii se recomanda de doua ori pe luna in perioada de crestere si inflorire (primavara). Iarna fertilizare se poate face o data pe luna sau o data la doua luni. Pentru fertilizare se pot utiliza batoanele ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plantele decorative prin flori.

Daunatori:  Paduchi testosi, Paduchi lanosi, Tripsi.

Boli:  Putregai cenusiu (Botrytis cinerea).

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

ATENTIE !!!

  • Latexul existent in tuplini sau frunze poate provoca iritatii pe piele.
  • Imbatranirea plantei determina cadearea frunzelor bazale.
Euphorbia milii

Fig. 1 Coroana cu spini (Euphorbia milii)

Spinul lui Isus

Fig. 2 Spinul lui Isus (Euphorbia milii)

floarea coroana cu spini

Fig. 3 Coroana cu spini (Euphorbia milii)

floarea coroana cu spini

Fig. 4 Coroana cu spini (Euphorbia milii)

Euphorbia milii

Fig. Euphorbia milii

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Euphorbia milii: ingrijire, intretinere, utilizare, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.