iul. 14 2013
Camelie japoneză (Camellia japonica) – ingrijire, inmultire
Demumire populara: Camelia, Trandafir japonez, Camelie japoneză
Denumire stiintifica: Camellia japonica
Origine: Floarea Camelia este originara din Sud-Estul Chinei si Japoniei, unele specii sunt originare din India, Malaezia si Korea.
Proprietati ornamentale: Floarea Camelia este o planta perena, decorativa prin frunzele sale verzi – stralucitoare si prin florile de dimensiuni mari, simple sau batute, colorate diferit: alb, rosu, roz, violet. Camelia japonica poate ajunge la inaltimi de 2-4 m (Vezi fig.).
Floarea Camelia este cea mai populara floare care infloreste iarna si primavara.
Formarea mugurilor floriferi se realizeaza la inceputul toamnei, dupa aceasta perioada planta trebuie amplasata intr-un sapatiu mai racoros, ea urmand sa infloreasca in ianuarie.
In perioada calduroasa din an floarea la ghiveci poate fi tinuta in gradina, pe terase (Vezi fig.). Floarea de Camelia trebuie udata cu regularitate si se va amplasa la semiumbra-umbra.
Substratul (pamantul) pentru floarea Camelia trebuie sa aibe un pH – acid (5-5.5). Acesta poate fi format dintr-un amestec de: turba acida : pamant de rasinoase : pamant necalcaros (este o planta calcifuga). Se recomanda transplantarea plantei in vase de dimensiuni mai mari la intervale de 3-4 ani, sau scurtarea radacinilor daca se refoloseste acelasi vas. Anual se vor schimba primii 5-6 cm din subtrat cu unul proaspat.
Udarea trebuie sa se realizeze cu apa de ploaie (sau apa necalcaroasa – apa distilata) la intervale regulate de timp pentru ca substratul sa nu se usuce el trebuie sa fie in permanenta reavan si a nu i se modifice pH-ul acid.
Temperatura minima acceptata de catre Camelia variaza intre 7-10℃.
Lumina este foarte importanta pentru floarea Camelia, aceasta preferand spatiile luminoase dar ferita de razele soarelui.
Inmultirea Cameliei se face primavara sau toamna prin butasi semilemnificati, sau vara prin butasi erbacei. Pentru o buna inradacinare se pot folosi hormoni de inradacinare „Radistim„. Floarea Camelia se mai poate inmulti si prin seminte semanate primavara la un an dupa recoltarea lor, plantele rezultate vor inflori dupa 6-8 ani.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze cu ingrasaminte specifice sau cu cele pentru rasinoase (in cantitati mici) de doua ori pe luna de primavara pana in luna iulie.
Boli:
Mana (Phytophtora spp.).
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Specii si varietati:
- Camellia japonica – este cea mai cultivata specie si are numeroase varietati, ex: Camellia japonica ‘Anticipation’, Camellia japonica ‘ Adolphe Auduson’, Camellia japonica ‘Bella Lamberti’, Camellia japonica ‘Jutre’, Camellia japonica ‘Donation’, Camellia japonica ‘Kramer’s Supreme’, Camellia japonica ‘Blood of China’, Camellia japonica ‘Ballet Dancer’, Camellia japonica ‘Margherita Colleoni’, Camellia japonica ‘Pink Pearl’, Camellia japonica „Rose simple” (Vezi fig.), Camellia japonica „Nuccio’s Pearl” (Vezi fig.)etc.
2. Camellia reticulata.
ATENTIE!!!
Semintele unor specii de Camelii sunt folosite pentru uleiurile lor, aceste fiind utilizate in bucatarie, cosmetica, produse pentru ingrijirea parului si in prepararea ceaiurilor (Camellia sinensis);
- Razele soarelui pot provoca arsuri pe frunzele Cameliei;
- Un sol cu un pH – alcalin poate provoca ingalbenirea frunzelor;
- In perioadele calduroase se recomanda pulverizarea plantei;
- Se recomanda taierile primavara imediat dupa inflorire;
- Floarea Camelia trebuie ferita de curenti de aer si temperaturi foarte scazute;
- Pentru a preintampina caderea bobocilor se recomanda ca floarea Camelia sa nu fie miscata;
- Pentru o umididate mai mare in jurul Cameliei se poate amplasa ghiveciul pe un pat de pietris umezit.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Camelie japoneză (Camellia japonica) – ingrijire, inmultire