Horticultorul.ro

dec. 23 2019

Floarea Crăciunului (Poinsettia pulcherrima Shimmer Surprise): ingrijire, inmultire

Familia: EUPHORBIACEAE

Demumire populara: Steaua Craciunului, Craciunita

Denumire stiintifica: Euphorbia pulcherrima “Shimmer Surprise” sin. Poinsettia pulcherrima “Shimmer Surprise”.

Origine: Specia Euphorbia pulcherrima este o planta originara din zonele umede ale Mexicului si Americii Centrale

Proprietati ornamentale:  Euphorbia pulcherrima “Shimmer Surprise” este o planta perena,  cu aspect de tufa, ce ajunge la inaltimi de 70-100 cm.

Frunzele sunt late, mari, verzi la baza, iar spre varful tulpinii isi schimba culoarea in rosu cu pete albe – in momentul cand apar florile .

Inflorirea la Euphorbia pulcherrima “Shimmer Surprise” are loc iarna (noiembrie-februarie).

Florile de Euphorbia pulcherrima “Shimmer Surprise” sunt galbene, mici, situate in varful tulpini (Vezi fig.). Ziua scurta (10 ore de lumina pe zi) favorizeara inflorirea Poinsettia pulcherrima “Shimmer Surprise”.

Substratul (pamantul)  pentru Steaua Craciunului trebuie sa fie poros. Sunt preferate amestecurile formate din turba si nisip si o valoarea a pH-ului intre 6-6.5.

Udarea Craciunitei se face cu cantitati moderate de apa, verificand de fiecare data substratul.  Uscarea primilor centimetrii ai substratului, ne indica momentul pentru o noua udare. Euphorbia pulcherrima “Shimmer Surprise” este o planta iubitoare de apa, dar excesul de apa la nivelul radacinilor poate cauza moartea acesteia.

Temperatura pentru Poinsettia pulcherrima “Shimmer Surprise” poate varia intre 18-24°C, dar nu mai putin de 13°C, aceasta fiind sensibila la diferente mai de temperatura si la prezenta curentilor de aer.

Lumina este factor important pentru Craciunita,  aceasta prefera locurile luminoase, dar pe timpul verii trebuie ferita de razele soarelui (mai ales la orele amiezii).

Inmultirea cel mai adesea se face si prin butasi. Butasii sunt prelevati din plantele mama dupa caderea frunzelor. Pentru inradacinarea butasilor se pot folosi stimulatori rizogeni (de inradacinare) ca: Radistim, Atonik.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) Euphorbia pulcherrima “Shimmer Surprise” se poate realiza de doua ori pe luna, in perioada cand planta infloreste si se stopeaza in perioada de repaus. La Euphorbia se recomanda folosirea  fertilizantilor ce au in compozitie Molibden (Mo), acesta ajuta la o mai buna inflorire a plantei.

Boli  si daunatori

Putregaiul cenusiu (Botrytiscinerea) – se manifesta prin ofilirea frunzelor. Se combate prin reducerea cantitatii de apa cu care se uda planta.

Paduchi lanosi sau cosenile fainoaseMusculita alba de sera.

“Intotdeaunacititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Atentie!!!

  • Se recomanada ciupirea lastarilor de 2-3 ori/an pentru a stimula ramificarea.
  • Pentru a controla talia (inaltimea) la Euphorbia pulcherrima “Shimmer Surprise”  se recomanda aplicarea de: inhibitori –regulatori de crestere. Acestia se administraeaza dupa ciupirea plantei.
  • Lipsa de microelemente: Molibden (Mo), Fier (Fe), Bor (B) poate provoca patarea frunzelor.
  • Se recomanda amplasarea ghivecelor cu Craciunite departe de sursele de caldura sau de frig.
  • In perioadele calde ale anului se recomanda pulverizarea cu apa pe frunze.
  • Acoperirea plantelor cu o folie de plastic in timpul tranportarii acestora afara, daca temperaturile exterioare sunt sub 10°C.

Fig. 1 Floarea Crăciunului (Poinsettia pulcherrima „Shimmer Surprise”)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Floarea Crăciunului (Poinsettia pulcherrima Shimmer Surprise): ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii