Horticultorul.ro

dec. 28 2017

Floarea umbrela (Ceropegia sandersonii)

Familia: APOCYNACEAE

Demumire populara: Floarea umbrela, Floarea parasuta

Denumire stiintifica: Ceropegia sandersonii, sin. Ceropegia monteiroi

Origine: Ceropegia sandersonii este originara din partea Sudica a Africii.

Proprietati ornamentale – Ceropegia sandersonii este o planta perena, suculenta, cataratoare (urcatoare), ce ajunge la inaltimi de 1-2m.

Frunzele sunt simple, carnoase, in forma de inima, lungimea de 2-4 cm,  culoare verde inchis, crescute in perechi pe tulpini.

Tulpinile sunt carnose, cu frunze putine, de forma tubulara, cu o grosime de circa 5 mm.

Florile sunt de culoare verde cu pete galbene, verzi sau maron, lungi pana la 6-7 cm, cu un tub la baza, de circa 5 cm lungime si petalele unite in varfurile lor, asemanatoare unei parasute sau umbrele. Florile apar in numar de 2-4 pe fiecare tulpina.

Ceropegia sandersonii este o floare decorativa prin flori si frunze, cultivata adesea in ghivece, in spatii acoperite (floare de apartament). Aceasta necesita sisteme de sustinere, pe care  sa se prinda in timpul cresterilor.

Substratul pentru Floarea parasuta trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de 2 parti nisip si o parte turba, cu un pH neutru. Transplantarea se poate realize la 2-3 ani, in momentul in care se observa ca radacinile au ocupat aproape in intregime ghiveciul.

Udarea in perioada de crestere si de inflorire se realizeaza cu cantitati moderate de apa, astfel incat intre 2 udari solul sa nu  fie uscat in totalitate. Odata cu venirea sezonului rece, cantitatea de apa folosita se reduce, udarea realizandu-se la 3- 4 saptamani. Excesul de umiditate conduce la putrezirea radacinilor si chiar la moartea plantelor.

Temperatura pe timpul iernii nu trebuie sa scada sub 9-10°C.

Lumina este un factor important pentru o buna dezvoltare si inflorire a plantelor de Ceropegia sandersonii. Acestea prefera spatiile luminoase, semi-umbrite, vara,  la  orele amiezii, plantele trebuie protejate de actiunea directa a razelor de soare.

Fertilizarea se realizeaza de de 2-3 ori in perioada de crestere si inflorire, folosind ingrasamant specific plantelor cu flori (cu continut mai mic de azot).

Inmultirea se realizeaza prin seminte semanate primavara devreme la temperaturi de 21-24°C, sau prin butasi de tulpina, plantati in nisip pentru inradacinare la o temperatura de 22-25°C.

Daunatorii:

“Intotdeauna cititi si utilizati pesticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

“Intotdeauna cititi si utilizati pesticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Floarea umbrela (Ceropegia sandersonii)

Fig. 2 Floarea umbrela (Ceropegia sandersonii)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Floarea umbrela (Ceropegia sandersonii)

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii