Horticultorul.ro

dec. 26 2022

Fuchsia  magellanica: ingrijire, inmultire

Familia: ONAGRACEAE

Demumire populara: Cercelus, Cercelus de gradina, Fuchsia

Denumire stiintifica: Fuchsia  magellanica

Origine: Fuchsia  magellanica este o planta orginara din America de Sud.

Proprietati ornamentale: Fuchsia  magellanica  este o planta cu aspect de tufa, cu portul drept sau pletos, semicatarator, ramuri lungi, subtiri, de culoare rosie maronie, cu inaltimi de 1-3 m.

Frunzele cresc opuse, au forma eliptic-ovala, lungimi intre 3-8 cm, culoare verde inchis pe partea superioara si verde deschis pe partea inferioara.

Inflorirea pantelor de Cercelus de gradina are loc vara si toamna.

Florile cresc solitare sau in perechi, in partea superioara tijelor florale, sunt simple sau invoalte de culoare rosu intens sau violet.

Cercelus de gradina este o planta de gardina decorativa prin frunze, flori si port, cultivata in ghivece sau direct in sol, pentru decorarea spatiilor verzi din parcuri, ronduri de flori, terase.

Substratul (pamantul) trebuie sa fie format dintr-un amestec de pamant de flori, turba si nisip. Este bine sa fie bogat in substante nutritive, cu un pH neutru.

Udarea trebuie sa fie moderata, astfel incat pamantul sa se mentina reavan de primavara pana toamna, apoi udarea trebuie redusa foarte mult.

Temperatura optima pentru cresterea si inflorirea Fuchsia  magellanica este de 18-21ºC pentru perioada de primavara–vara. Daca temperatura depaseste 24ºC inflorirea este mult diminuata.

Temperatura minima tolerata de Cercelusul de gradina este de -15˚C.

Stimularea infloririi se face primavara, cand temperaturile sunt mai scazute pe timpul noptii.

Iarna Fuchsia  magellanica se muta pe verande racoroase si se uda rar. Temperatura in perioada de repaus (toamna-iarna) se recomnadat sa nu depaseasca 10ºC.

Lumina este un factor foarte important in inflorirea plantei Fuchsia  magellanica, aceasta prefera locurile luminoase (expozitie sudica sau vestica), ferite de razele directe ale soarelui sau cele semiumbrite.

Inmultirea plantelor de Fuchsia  magellanica se face prin butasi  lungi de 10-13 cm prelevati din lastarii tineri (primavara sau toamna) sau prin seminte  (martie-aprilie). Inradacineaza usor si intr-un pahar cu apa.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze doua ori pe luna in perioada de crestere si inflorire si sa se intrerupa in perioada de repaus (toamna-iarna).

La Cercelus se vor administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin ceva mai mult fosfor si potasiu.

Boli

Rugina

Daunatori: insecte ca (afidele si musculita  alba  si acarienii (paianjenul rosu).

Atentie!!!

–        Udarea necorespunzatoare (extremele: apa in exces sau seceta), caldura prea mare si lumina insuficienta duc la caderea bobocilor florali;

–        Udarea insuficienta  si lipsa luminii duc la caderea prematura a frunzelor bazale;

–        Se recomanda pulverizarea plantei cu apa in perioada de vara;

–        Se recomanda schimbarea sustratului de la suprafata ghiveciului in fiecare primavara.

Fig. 1 Fuchsia  magellanica

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Fuchsia  magellanica: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii