Horticultorul.ro

ian. 26 2022

Gasteria okavango: ingrijire

Familia: LILIACEAE

Denumire stiintifica: Gasteria okavango

Origine: Gasteria okavango este o planta originara din Africa de Sud.

Proprietati ornamentale: Gasteria okavango este o planta perena suculenta compacta, cu crestere  lenta, in forma de rozeta, cu inaltimi reduse (10-15 cm).

Gasteria okavango este o planta de apartament decorativa prin frunze, foarte usor de cultivat, atentia trebuie indreptata spre cantitatea de apa folosita la udare, excesul de apa din substrat poate conduce la moartea plantelor.

Frunzele cresc sub forma de rozeta, de 4-5 cm lungime, carnoase, eliptic-alungite, varfuri tari si ascutite,  cu marginile intoarse in sus, de culoare verde inchis cu pete mici, albe.

Inflorirea are loc primavara,  la plantele adulte de Gasteria okavango.

Florile apar in partea superioara a tijei florale, ce porneste din centrul rozetei, florile sunt mici, de forma tubulara si culoare alba, rosie sau orange.

Substratul (pamantul) pentru Gasteria okavango poate fi un amestec de pamant de flori, la care se poate adauga turba si nisip pentru a-i oferi un drenaj corespunzator  sau un mix pentru cactusi.

Transplantarea se realizeaza primavara sau la inceputul verii, la intervale mari de timp (1-2 ani), sau cand se impune divizarea plantei mama. Lastarii aparuti la baza plantei mama se detaseaza si se planteaza individual sau grupati, formand astfel noi plante.

Udarea la Gasteria okavango se realizeaza folosind  cantitati moderate de apa,  la intervale mari de timp, fara a exista exces de umiditate la nivelul radacinilor, iar in sezonul rece udarea se reduce la minimum. Pentru a evita excesul de umiditate de la nivelul radacinilor, se recomanda ca intre doua udari sa se usuce in totalitate substratul.

Temperatura optima pentru o dezvoltare armonioasa trebuie sa varieze in perioada de crestere intre 18-26°C, iar in timpul iernii intre 10-12 °C.

Lumina este un factor important pentru plantele de Gasteria okavango, acestea prefera spatiile luminoase, dar ferite de actiunea razelor de soare la orele pranzului.

Inmultirea la Gasteria okavango se face prin butasi de frunza sau prin divizarea tufei..

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se realizeaza o data pe luna, in perioadele  de crestere (de primavara pana toamna), utilizand ingrasaminte specifice plantelor decorative prin frunze sau cele pentru plante suculente si cactusi.

Fig. 1 Gasteria okavango

Fig. 1 Gasteria okavango

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Gasteria okavango: ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii