Horticultorul.ro

iul. 16 2023

Geranium dalmaticum: ingrijire, inmultire

Familia: GERANIACEAE

Denumire populara: Muscata

Denumire stiintifica: Geranium dalmaticum

Origine: Geranium dalmaticum este o planta originara de pe coasta de vest a Croatiei (Dalmatia).

Proprietati ornamentale: Geranium dalmaticum este o planta erbacee perena, de dimensiuni mici, 10 cm inaltime si 40-45 cm latime.

Geranium dalmaticum este cultivata ca planta de gradina, decorativa prin flori, cultivata direct in sol  in borduri, paturi sau ca planta acoperitoare de sol.

Frunzele sunt palmat lobate, lucioase, cu un miros specific, culoare verde primavara si vara, iar toamna, culoarea lor devine rosu-orange.

Inflorirea plantelor de Geranium dalmaticum are loc la sfarsitul primaverii si vara (mai-august).

Florile apar in partea superioara tupinilor florale, au dimensiuni reduse, sunt formate din cinci petale de culoare roz deschis.

Se recomanda indepartarea florilor, frunzelor si tulpinilor uscate, pentru a stimula aparitia de frunze si flori noi.

Substratul (solul) pentru Geranium dalmaticum trebuie sa fie bine drenat, fertil, format dintr-un amestec de pamant de frunze, mranita si nisip, cu pH neutru.

Udarea plantelor de Geranium dalmaticum se face folosind cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan-uscat. Surplusul de apa din farfuria ghiveciului, se va arunca, evitand astfel excesul de umiditate de la nivelul radacinilor si chiar putrezirea radacinilor.

Udarea trebuie realizata numai la nivelul solului, astfel incat apa sa nu ajunga pe frunzele plantelor.

Lumina este un factor important in procesul de inflorire si ramificare al plantelor de Geranium dalmaticum Acestea sunt plante iubitoare de lumina, ele se pot amplasa in spatii luminoase, insorite, dar pot tolera si spatii semiumbrite.

Fertilizarea la plantele de Geranium dalmaticum se  poate realiza 1-2 ori  pe luna, in perioada de crestere si inflorire si se va intrerupe in perioada de repaus (iarna).

Se pot administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori.

Inmultirea la Geranium dalmaticum se realizeaza prin butasi sau seminte.

Boli:  putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea – simptome (pete gri pe spatele frunzei). Putregaiul  se combate prin tratamente (stropiri si udari) cu fungicide  botriticide. Putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate; Caderea rasadurilor-plantutelor (Pythium spp.); Alternarioza (Alternaria spp.); Bacterioze (Pseudomonas spp.); Rugini, etc.

Daunatori:  afidele, paduchi lanosi. tripsii

Fig. 1 Geranium dalmaticum

Fig. 2 Geranium dalmaticum

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Geranium dalmaticum: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii