dec. 18 2022

Geranium nodosum – ghid util de ingrijire si inmultire

Familia: GERANIACEAE

Denumire populara:  Geranium

Denumire stiintifica: Geranium nodosum

Origine: Geranium nodosum este o planta originara din partea sudica a Europei.

Proprietati ornamentale: Geranium nodosum este o planta erbacee perena, rizomatoasa, cu tulpini bine dezvoltate, ramificate si pubescente (cu peri fini), ce poate ajunge la inaltimi de 30-50 cm.

Geranium nodosum este cultivata ca planta de gradina, decorativa prin frunze si flori.

Ciupirea varfurilor lastarilor deasupra a 3-5 frunze adevarate este foarte utila pentru stimularea ramificarii plantei.

Frunzele sunt petiolate, palmate, cu 3-5 lobi, pubescente pe partea inferioara, culoare verde inchis pe partea superioara si verde deschis pe cea inferioara.

Inflorirea plantelor de Geranium nodosum are loc de la sfarsitul primaverii, pana toamna (mai-septembrie).

Florile au cinci petale de culoare roz deschis, cu dungi de culoare roz inchis. Se recomanda indepartarea  florilor si frunzelor uscate, incurajand astfel aparitia de noi frunze si flori.

Substratul (solul) pentru Geranium nodosum trebuie sa fie bine drenat, cu fertilitate medie, format dintr-un amestec de pamant de frunze, mranita si nisip, si cu pH neutru.

Udarea plantelor de Geranium nodosum se face folosind cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. Surplusul de apa din farfuria ghiveciului, se va arunca, evitand astfel excesul de umiditate de la nivelul radacinilor si chiar putrezirea radacinilor.

Udarea trebuie realizata numai la nivelul solului, astfel incat apa sa nu ajunga pe frunzele plantelor.

Lumina este cel mai important factor in procesul de inflorire si ramificare al plantelor de Geranium nodosum. Acestea sunt plante iubitoare de lumina, ele se pot amplasa in spatii luminoase, insorite, dar poate tolera si spatii semiumbrite.

Fertilizarea la plantele de Geranium nodosum se  poate realiza de 2 ori pe luna, in perioada de crestere si inflorire si se va intrerupe in perioada de repaus (iarna).

Se pot administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie).

Inmultirea la Geranium nodosum se realizeaza prin butasi lungi de 10 cm sau prin divizarea tufei. Sfarsitul verii este perioada optima pentru recoltarea butasilor.

Recoltarea butasilor se face din plante sanatoase, care au fost tinute timp de cateva saptamani intr-un mediu uscat.

Boli:  putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea – simptome (pete gri pe spatele frunzei). Putregaiul  se combate prin tratamente (stropiri si udari) cu fungicide  botriticide. Putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate; Caderea rasadurilor-plantutelor (Pythium spp.); Alternarioza (Alternaria spp.); Bacterioze (Pseudomonas spp.); Rugini, etc.

Daunatori:  afidele, paduchi lanosi. tripsii

Fig. 1 Geranium nodosum

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Geranium nodosum – ghid util de ingrijire si inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii