Horticultorul.ro

ian. 28 2023

Geranium renardii Terre Franche: ingrijire, inmultire

Familia: GERANIACEAE

Denumire populara: Muscata

Denumire stiintifica: Geranium renardii ‘Terre Franche’

Proprietati ornamentale: Geranium renardii ‘Terre Franche’ este o planta erbacee perena, cu crestere compacta, ce poate ajunge la inaltimi de 30-35 cm si o intindere de 40-45 cm.

Geranium renardii ‘Terre Franche’ este cultivata ca planta de gradina, decorativa prin frunze si flori, cultivata direct in sol  in borduri, paturi, sau ca planta acoperitoare de sol.

Frunzele sunt unsor incretite, fine la atingere, cu peri fini, de culoare gri-verzui.

Inflorirea plantelor de Geranium renardii ‘Terre Franche’ are loc la sfarsitul primaverii si vara (mai-iulie).

Florile apar in partea superioara tupinilor florale, sunt formate din cinci petale de culoare violet deschis, cu nervuri de culoare violet inchis, si un diametru de 4 cm.

Se recomanda indepartarea florilor, frunzelor si tulpinilor uscate, pentru a stimula aparitia de frunze si flori noi.

Substratul (solul) pentru Geranium renardii ‘Terre Franche’ trebuie sa fie bine drenat, fertil, format dintr-un amestec de pamant de frunze, mranita si nisip, cu pH neutru.

Udarea plantelor de Geranium renardii ‘Terre Franche’ se face folosind cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan-uscat. Surplusul de apa din farfuria ghiveciului, se va arunca, evitand astfel excesul de umiditate de la nivelul radacinilor si chiar putrezirea radacinilor. Plantele de Geranium renardii ‘Terre Franche’ pot tolera si perioade mai secetoase.

Udarea trebuie realizata numai la nivelul solului, astfel incat apa sa nu ajunga pe frunzele plantelor.

Lumina este un factor important in procesul de inflorire si ramificare al plantelor de Geranium renardii ‘Terre Franche’. Acestea sunt plante iubitoare de lumina, ele se pot amplasa in spatii luminoase, insorite, dar pot tolera si spatii semiumbrite.

Fertilizarea la plantele de Geranium renardii ‘Terre Franche’ se  poate realiza o data pe luna, in perioada de crestere si inflorire si se va intrerupe in perioada de repaus (iarna).

Se pot administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori.

Inmultirea la Geranium renardii ‘Terre Franche’ se realizeaza prin butasi sau seminte.

Boli:  putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea – simptome (pete gri pe spatele frunzei). Putregaiul  se combate prin tratamente (stropiri si udari) cu fungicide  botriticide. Putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate; Caderea rasadurilor-plantutelor (Pythium spp.); Alternarioza (Alternaria spp.); Bacterioze (Pseudomonas spp.); Rugini, etc.

Daunatori:  afidele, paduchi lanosi. tripsii

Fig. 1 Geranium renardii ‘Terre Franche’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Geranium renardii Terre Franche: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii