Horticultorul.ro

dec. 18 2022

Geranium wlassovianum: ingrijire, inmultire

Familia: GERANIACEAE

Denumire populara:  Geranium

Denumire stiintifica: Geranium wlassovianum

Origine: Geranium wlassovianum este o planta originara din Estul Rusiei, Mongolia, Nordul Chinei.

Proprietati ornamentale: Geranium wlassovianum este o planta erbacee perena, cu tulpini bine dezvoltate, ramificate si pubescente (cu peri fini), ce poate ajunge la inaltimi de 30-60 cm.

Geranium wlassovianum este cultivata ca planta decorativa prin frunze si flori, plantata direct in sol sau in ghivece si jardiniere, in gradini, balcoane sau pe terase.

Ciupirea varfurilor lastarilor deasupra a 3-5 frunze adevarate este foarte utila pentru stimularea ramificarii plantei.

Frunzele sunt petiolate, adanc sectate, lobii frunzelor sunt trilobati, de culoare verde. Culoarea frunzelor se schimba de la verde inchis de pe timpul verii, pana la rosu si galben auriu, toamna.

Inflorirea plantelor de Geranium wlassovianum are loc vara si toamna (iunie-septembrie).

Florile au un diametru de 2,5 cm, cinci petale de culoare violet deschis, cu baza aproape alba si dungi de culoare visinie.

Substratul (solul) pentru Geranium wlassovianum trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de pamant de frunze, mranita si nisip, cu un pH neutru, sau se pot folosi amestecurile gata preparate din comert.

Udarea plantelor de Geranium wlassovianum se face folosind cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. Surplusul de apa din farfuria ghiveciului, se va arunca, evitand astfel excesul de umiditate de la nivelul radacinilor si chiar putrezirea radacinilor.

Udarea trebuie realizata numai la nivelul substratului/solului, astfel incat apa sa nu ajunga pe frunzele plantelor.

Lumina este cel mai important factor in procesul de inflorire si ramificare al plantelor de Geranium wlassovianum. Acestea sunt plante iubitoare de lumina, ele se pot amplasa in spatii luminoase, insorite sau semiumbrite.

Fertilizarea la Geranium wlassovianum se  poate realiza de 2 ori pe luna in perioada de crestere si inflorire si se va intrerupe in perioada de repaus (iarna).

Se pot administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin ceva mai mult fosfor si potasiu.

Inmultirea la Geranium wlassovianum se realizeaza prin butasi lungi de 10 cm sau prin divizarea tufei. Sfarsitul verii este perioada optima pentru recoltarea butasilor.

Recoltarea butasilor se face din plante sanatoase, care au fost tinute timp de cateva saptamani intr-un mediu uscat.

Boli:  putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea – simptome (pete gri pe spatele frunzei). Putregaiul  se combate prin tratamente (stropiri si udari) cu fungicide  botriticide. Putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate; Caderea rasadurilor-plantutelor (Pythium spp.); Alternarioza (Alternaria spp.); Bacterioze (Pseudomonas spp.); Rugini, etc.

Daunatori:  afidele, paduchi lanosi. tripsii

Fig. 1 Geranium wlassovianum

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Geranium wlassovianum: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii