iul. 07 2019

Guzmania ‘Hope’: ingrijire, inmultire, intretinere

Familia: BROMELIACEAE

Denumire stiintifica: Guzmania ‘Hope’

Denumire populara: Guzmania

Origine: Guzmania hope este o planta originara din America Centrala si de Sud.

Proprietati ornamentale: Guzmania hope este o planta epifita (creste pe alte plante), cu frunzele dispuse sub forma de rozeta. Prezinta un sistem radicular slab dezvoltat, o crestere lenta, aceasta poate ajunge la inaltmi de 40-45 si latimi de 45-50 cm.

Guzmania hope este o bromelie decorativa prin flori, aceasta fiind foarte apreciata ca planta de apartament, datorita perioadei lungi in care bracteele infrumuseteaza planta.

Frunzele la Guzmania hope sunt rigide, late, usor arcuite, de culoare verde lucios. Dispunerea frunzelor sub forma de rozeta are rolul de a retine apa, pe acolo apa este canalizata spre intreaga planta.

Inflorescenta  la Guzmania hope apare din centru rozetei este colorata in rosu cu alb, printre bractee apar florile mici, acestea neavand o valoare decorativa prea mare.

Florile de Guzmania hope  dureaza putin, in schimb bracteele dureaza pana la 4-5 luni.

Fiecare planta de Guzmania hope poate produce o singura inflorescenta, apoi planta va forma la baza lastari, care se vor dezvolta si vor forma noile plante.

Substratul (pamantul)  trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze, muschi si nisip. Intrucat radacinile bromeliilor sunt de dimensiuni reduse, se recomanda ca vasul de cultura sa fie mai lat decat inalt.

Udarea se realizeaza folosind cantitati moderate de apa in substrat (astfel incat acesta sa fie mentinut reavan) si in rozeta formata de catre frunze. Se recomanda ca intre doua udari sa fie uscat substratul din partea superioara a ghiveciului.

Periodic, in sezonul de crestere si inflorire, apa din rozeta trebuie golita si reumpluta rozeta, urmand ca iarna, aceasta sa fie golita in intregime.

Temperatura optima pentru Guzmania hope poate varia intre 19-28°C, fara sa scada sub 15°C. Umiditatea atmosferica trebuie sa fie relativ mare (70-80%), in cazul in care aceasta nu atinge valori ridicare, se recomanda pulverizarea plantei cu apa.

Lumina optima pentru plantele de Guzmania hope este cea directa, ele prefera spatiile luminoase, le tolereaza si pe celeu semiumbrite, dar se recomanda sa fie ferite de actiunea directa a razelor de soare (prin umbrire) pe timpul verii, pentru a evita arsurile pe frunze (pete de culoare galbena).

Inmultirea la Guzmania hope se realizeaza prin lastarii bazali ce rezulta dupa trecerea florilor. Dupa ce vechea rozeta a murit, se recomanda taierea ei, fara a afecta noii lastari. Acestia vor forma viitoarea planta ce va inflori in anii urmatori.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca o data pe luna, in perioada de crestere,  folosind ingrasaminte specific plantelor cu flori.

Atentie!!!

–        de exces de umiditate in sol determina brunificarea frunzelor si indica putrezirea radacinilor;

–        Patarea galbena a frunzelor indica o actiune a soarelui asupra plantei;

–        Aerul uscat din incapere determina brunificarea varfurilot frunzelor;

–        Excesul de apa in substrat conduce la moartea plantei prin putrezire;

Boli si daunatori:

  1. Putrezirea coletului cauzata de  (Pythium spp.)boala  apare in conditii de umiditate crescuta (in sera);
  2. Fuzarioza (Fusariun bulbigenum) provoaca putrezirea coletului atunci cand substratul nu este bine drenat;
  3. Paduchele lanos su Cosenile fainoase.
  4. Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae).

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig.  1 Guzmania ‘Hope’

Fig.  2 Guzmania ‘Hope’

Fig.  3 Guzmania ‘Hope’

Fig.  4 Guzmania ‘Hope’

Fig.  5 Guzmania ‘Hope’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Guzmania ‘Hope’: ingrijire, inmultire, intretinere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii