Horticultorul.ro

ian. 30 2024

Guzmania ‘Tala’: ingrijire

Familia: BROMELIACEAE

Denumire stiintifica: Guzmania ‘Tala’

Denumire populara: Guzmania

Proprietati ornamentale: Guzmania ‘Tala’ este o planta epifita (creste pe alte plante), cu frunzele dispuse sub forma de rozeta, cu un sistem radicular slab dezvoltat, crestere lenta, poate ajunge la o inaltime si latime de 40-50 cm si o intindere de pana la 30 cm.

Guzmania ‘Tala’ este o bromelie decorativa prin flori, cultivata la noi in tara ca planta de apartament.

Frunzele la Guzmania ‘Tala’ sunt asemanatoare unor curele, rigide, late (2-3 cm), arcuite, de 40-50 cm lungime, de culoare verde. Dispunerea frunzelor sub forma de rozeta are rolul de a retine apa, de acolo apa este canalizata spre intreaga planta.

Inflorescenta (pedunculul floral) la Guzmania ‘Tala’ ajunge la circa 45 cm inaltime, apare din centru rozetei, asemanatoare unei torte, cu flori aranjate in spirala.

Florile de Guzmania ‘Tala’  apar la plantele adulte (3-4 ani), acestea dureaza putin, in schimb bracteele dureaza pana la 4-5 luni.

Fiecare planta de Guzmania ‘Tala’  produce o singura inflorescenta, apoi, planta va forma la baza lastari, care se vor dezvolta. Planta mama va muri, urmand ca lastarii de la baza sa se dezvolte si sa creeze noile plante cu flori.

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze, muschi si nisip. Intrucat radacinile bromeliilor sunt de dimensiuni reduse, se recomanda ca vasul de cultura sa fie mai lat decat inalt.

Udarea se realizeaza folosind cantitati moderate de apa in substrat (astfel incat acesta sa fie mentinut reavan) si in rozeta formata de catre frunze. Se recomanda ca intre doua udari sa fie uscat substratul din partea superioara a ghiveciului.

Periodic, in sezonul de crestere si inflorire, apa din rozeta trebuie golita si reumpluta rozeta, urmand ca iarna, aceasta sa fie golita.

Temperatura optima pentru Guzmania ‘Tala’ poate varia intre 18-26°C, dar nu trebuie sa scada sub 16°C. Umiditatea atmosferica de preferat mare (70-80%), in cazul in care aceasta nu atinge valori ridicare, se recomanda pulverizarea plantei cu apa.

Lumina optima pentru plantele de Guzmania ‘Tala’ este cea directa, ele prefera spatiile luminoase sau semiumbrite, dar se recomanda sa fie ferite de actiunea directa a razelor de soare (prin umbrire) pe timpul verii, pentru a evita arsurile pe frunze (pete de culoare galbena).

Inmultirea la Guzmania ‘Tala’ se realizeaza prin lastarii bazali ce se formeza dupa trecerea florilor. Dupa ce vechea rozeta a murit, se recomanda taierea ei, fara a afecta noii lastari, acestia vor forma viitoarea planta ce va inflori in anii urmatori.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca o data pe luna, in perioada de crestere,  folosind ingrasaminte specific plantelor cu flori.

Atentie!!!

–        Excesul de umiditate in sol determina culoarea bruna a frunzelor si indica putrezirea radacinilor;

–        Patarea galbena a frunzelor indica o actiune a soarelui asupra plantei;

–        Aerul uscat din incapere determina brunificarea varfurilot frunzelor;

–        Excesul de apa in substrat conduce la moartea plantei prin putrezire;

Boli si daunatori:

♦  Putrezirea coletului cauzata de  (Pythium spp.)boala  apare in conditii de umiditate crescuta (in sera);

♦  Fuzarioza (Fusariun bulbigenum) provoaca putrezirea coletului atunci cand substratul nu este bine drenat;

♦  Paduchele lanos su Cosenile fainoase.

♦  Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae).

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Guzmania ‘Tala’

Fig. 2 Guzmania ‘Tala’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Guzmania ‘Tala’: ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii