Horticultorul.ro

iul. 09 2019

Haworthia cooperi: ingrijire, inmultire, cultivare

Familia: ASPHODELACEAE

Denumire stiintifica: Haworthia cooperi 

Denumire populara: Piciorul pisicii 

Origine: Haworthia cooperi este o planta originara din partea sudica a Africii (Africa de Sud).

Proprietati ornamentale: Haworthia cooperi este o planta perena suculenta compacta, care creste lent, in forma de rozeta, cu tulpina foarte scurta si inaltimi reduse (7-12 cm).

Haworthia cooperi este o planta de apartament decorativa prin frunze, foarte usor de cultivat, atentia trebuie indreptata spre cantitatea de apa folosita la udare, excesul de apa din substrat poate conduce la moartea plantelor.

Tulpina este scurta, localizata la cativa centimetrii sub pamant.

Frunzele cresc sub forma de rozeta, mici (4-5 cm lungime), carnoase, cu forma cilindrica, varfuri transparente care permit luminii sa patrunda prin ele, de culoare verde deschis, cu dungi albe sau verzi de la varf spre baza, cu smocuri fin in varf si pe margini.

Florile apar primavara si vara, in partea superioara a tijei florale, ce porneste din centru rozetei si ajunge pana la 12 cm inaltime. Florile sunt mici, de culoare alba, cu aspect de clopotel.

Substratul (pamantul) pentru Haworthia cooperi poate fi un amestec de pamant de flori, la care se poate adauga turba si nisip pentru a-i oferi un drenaj corespunzator  sau un mix pentru cactusi.

Transplantarea plantelor de Haworthia cooperi se realizeaza primavara sau la inceputul verii, la intervale mari de timp, sau cand se impune divizarea plantei mama. Lastarii aparuti la baza plantei mama se detaseaza si se planteaza individual sau grupati, formand astfel noi plante.

Udarea la Haworthia cooperi se realizeaza cu cantitati moderate de apa la intervale mari de timp, 2-3 saptamani, iar in sezonul rece si mai rar (o data pe luna).

Temperaturile scazute si umiditatea excesiva a solului sunt principalii factori care pot duce la moartea plantelor de Haworthia cooperi. Temperatura minima tolerata de plantele de Haworthia cooperi trebuie sa nu scada sub 5°C.

Lumina are un rol important pentru cresterea acestei plante. Haworthia cooperi prefera spatiile luminoase, unde razele soarelui pot ajunge cu usurinta la plante, dar poate tolera si spatiile semiumbrite.

Inmultirea la Haworthia cooperi se face prin separarea  lastarilor bazali (puilor)  de planta mama.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se realizeaza o data pe luna, in timpul perioadei de crestere (de primavara pana toamna), utilizand ingrasaminte specifice plantelor decorative prin frunze sau cele pentru plante suculente si cactusi.

Fig. 1 Haworthia cooperi

Fig. 2 Haworthia cooperi

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Haworthia cooperi: ingrijire, inmultire, cultivare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii