iul. 09 2019

Haworthia limifolia: ingrijire, inmultire, cultivare

Familia: ASPHODELOIDEAE, XANTHORRHOEACEAE

Denumire stiintifica: Haworthia limifolia 

Origine: Haworthia limifolia este o planta originara din partea sudica a Africii  (Mozambic, Namibia, Africa de Sud).

Proprietati ornamentale: Haworthia limifolia este o planta perena  suculenta compacta, cu crestere lenta, fara tulpina, care poate ajunge la inaltimi de 15-20 cm si un diametru de 20-30 cm.

Haworthia limifolia este o planta de apartament decorativa prin frunze, foarte ușor de cultivat, atentia trebuie indreptata spre cantitatea de apa folosita la udare, excesul de apa din substrat poate conduce la moartea plantelor.

Frunzele cresc sub forma de rozeta, rigide, groase, carnoase, de forma triangulara, mai late la baza (5-6 cm) si ascutite la varf, de culoare verde inchis cu incretituri distincte transversale albe sau verzi. Fiecare planta ajunge sa aiba un numar de 12-30 frunze,  acestea privite de sus creeaza un efect de spirala.

Florile apar vara, pe tija florala de 30-35 cm care creste din centrul rozetei, mici, tubulare, albe, fara o importanta decorativa foarte mare.

Substratul (pamantul) pentru Haworthia limifolia poate fi un amestec de  pamant de flori, la care se poate adauga turba si nisip pentru a-i oferi un drenaj corespunzator  sau un mix pentru cactusi cu pH neutru.

Transplantarea plantelor de Haworthia limifolia se realizeaza primavara sau la inceputul verii, la intervale mari de timp sau cand se impune divizarea plantei mama. Lastarii aparuti la baza plantei mama se detaseaza si se planteaza individual sau grupati, producand astfel noi plante.

Udarea la Haworthia limifolia se realizeaza cu cantitati moderate de apa la intervale mari de timp, 2-3 saptamani, iar in sezonul rece si mai rar.

Temperaturile scazute si umiditatea excesiva a solului sunt principalii factori care pot duce la moartea plantelor de Haworthia limifolia. Temperatura minima tolerata de plantele de Haworthia limifolia trebuie sa nu scada sub 0°C.

Lumina are un rol important pentru cresterea acestei plante. Haworthia limifolia prefera spatiile luminoase, unde razele soarelui pot ajunge cu usurinta la plante, dar poate tolera si spatiile semiumbrite.

Inmultirea la Haworthia limifolia se face prin separarea de planta mama a lastarilor noi aparuti (puilor).

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se realizeaza o dat ape luna in timpul perioadei de crestere (de primavara pana toamna), utilizand ingrasaminte specifice plantelor decorative prin frunze sau cele pentru plante suculente si cactușii.

Fig. 1 Haworthia limifolia

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Haworthia limifolia: ingrijire, inmultire, cultivare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii