ian. 16 2022

Iedera variegata-Hedera helix ‘Variegata’: ghid de ingrijire

Familia: ARALIACEAE

Demumire populara: Iedera variegata, Iederea pitica, Iedera Englezeasca, English Ivy

Denumire stiintifica: Hedera helix ‘Variegata’

Proprietati ornamentale: Hedera helix ‘Variegata’ este o varietate  a speciei Hedera helix perena, cataratoare/atarnatoare/taratoare, cu aspect de tufa, care poate ajunge la inaltimi de peste 30 cm si lungimi de 3-4 m (planta poate avea cresteri de cca. 30-50 cm pe an).

Hedera helix ‘Variegata’ este o planta decorativa prin frunze si port, cultivata la interior (in apartamente) sau la exterior, plantata in cosuri suspendate in balcoane sau terase (singura sau in mixuri de plante), borduri, rocarii, planta acoperitoare de sol, etc.

Frunzele sunt alterne, au forma de inima cu marginea sectata in 3-5 lobi, pieloase, colorate in verde cu margini albe. Coloritul frunzelor este influentat de intensitatea luminii.

Inflorirea plantelor de Hedera helix ‘Variegata’ poate avea loc rar, toamna (septembrie-octombrie).

Solul pentru Hedera helix ‘Variegata’ trebuie sa fie bine drenat, bogat in substante nutritive, mentinut reavan, cu un pH slab acid – neutru – slab alcalin.

Transplantarea se poate realiza primavara, cand radacinile plantelor au ocupat in intregime vasul de cultura.

Lumina este un factor important pentru cresterea plantelor de Hedera helix ‘Variegata’, acestea necesita spatii luminoase, semiumbrite, ferite de actiunea directa a razelor de soare.

Udarea trebuie realizata cu regularitate, folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat solul/substratul sa fie mentinut reavan, fara a crea exces de umididate la nivelul radacinilor. Pentru plantele cultivate in apartamente, se recomanda lasarea substratului sa se usuce la suprafata, intre doua udari.

Pentru perioada calduroasa din an, cu umiditate atmosferica redusa, se recomada pulverizarea cu apa a plantelor.

Temperatura optima pe timpul iernii trebuie sa varieze intre 10-12°C, temperaturile sub -2°C pot afecta grav plantele de Hedera helix ‘Variegata’.

Inmultirea plantelor de Hedera helix ‘Variegata’ se realizeaza prin butasi de varfuri (primavara).

Fertilizarea la Hedera helix ‘Variegata’ se poate realiza de doua ori pe luna, in perioada de crestere, folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin frunze.

Fig. 1 Iedera variegata (Hedera helix ‘Variegata’)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Iedera variegata-Hedera helix ‘Variegata’: ghid de ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii