Horticultorul.ro

ian. 28 2016

Ingrijirea trandafirilor pitici in ghiveci

Ingrijirea trandafirilor pitici in ghiveciTrandafirii pitici (miniature roses) reprezinta specii de trandafiri cu inaltime redusa (crestere limitata), intre 15-45 cm, de diferite culori, forme si marimi, care ofera un decor deosebit al interioarelor.

Trandafiri pitici, reprezinta plante decorative prin flori, acestia avanad mai putin miros, sau chiar deloc, fata de speciile de trandafiri (clasici).

Florile sunt simple sau batute, cu diametrul ce poate varia in functie de specie de la 2.5-4 cm.

Trandafirii pitici pot fi cultivati in apartamente, in spatii luminoase si cu o ventilatie corespunzatoare a aerului, in jardiniere sau cosuri suspendate.

1. Alegerea speciei/cultivarului  de trandafiri pitici pe care ii dorim sa ii cultivam.

2. Alegerea ghiveciului (vasului) se face in functie de soiul de trandafiri pitici cultivati. Pentru mini trandafirii pitici sunt necesare vase cu un diametru de 30-45 cm, in functie de vigoarea acestora. Se recomanda ghivece de culori deschise, deoarece cele inchise se incalzesc de la soare si determina uscarea rapida a substratului.

3. Realizarea drenajului in ghiveci. Pentru un drenaj corespunzator, ghiveciul trebuie sa aiba gauri la baza, peste acestea se asaza un ciob si un strat de nisip sau pietris.

4. Alegerea substratului. Pentru trandafirii pitici se recomanda achizitionarea din comert a unui substrat special pentru trandafiri, sau pentru plante cu flori.

5. Plantarea se realizeaza dupa ce peste stratul de drenaj se umple 2/3 din vas cu substratul ales.

Plantarea/transplantarea in ghiveci a trandafirilor pitici se face cu o atentie sporita asupra radacinilor folosindu-se plante cu balot (pamant pe radacini, udate bine inainte). Acestea se amplaseaza in ghiveci fara a deranja radacinile in jurul lor, se completeaza vasul cu restul de substrat, se taseaza si se uda bine. Transplantarea se realizeaza la intervale de 2 ani, moment in care se inlocuieste ghiveciul cu unul de dimensiuni mai mari si un nou substrat.

7.  Udarea la trandafirii pitici in ghivece se face cu regularitate, mai ales in perioada verii. Se recomanda verificarea substratului inainte de fiecare udare, pentru a preveni excesul de umiditate si aparitia bolilor de sol.

8. Amplasarea ghiveciului cu trandafiri pitici trebuie sa fie realizata intr-un loc luminos, unde soarele poate ajunge cu usurinta la planta. Rotirea ghivecelor  spre lumina se impune pentru a avea o crestere  simetrica a plantei. Se recomanda cresterea trandafirilor pitici la container in exterior (terase, balcoane, etc.) trandafirii mentinuti la interior (in apartamente) nu rezista mult.

9. Fertilizarea la trandafirii pitici se realizeaza folosind ingrasaminte pentru trandafiri. Prima fertilizare se face la 20-30 zile de la plantare. Fertilizarea se face in functie de tipul de ingrasamant (citim recomandarile de pe eticheta). Din august nu mai fertilizam pentru a permite plantelor sa se lignifice si sa intre in repaus.

10. Combaterea bolilor si daunatorilor specifici trandafirului … pentru mai multe informatii Cititi aici.

Ingrijirea trandafirilor pitici in ghiveci_2

Fig. 1 Trandafiri miniatur

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ingrijirea trandafirilor pitici in ghiveci

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii