Horticultorul.ro

dec. 03 2022

Ipomoea lobata: ingrijire

Familia: CONVOLVULACEAE

Demumire populara:  Steagul spaniol

Denumire stiintifica: Ipomoea lobata, sin. Mini lobata,  Ipomoea versicolor

Origine: Ipomoea lobata este o planta originara din Mexic si parte din America de Sud.

Proprietati ornamentale – Ipomoea lobata este o planta erbacee anuala, cataratoare, cu crestere rapida, ce poate ajunge la inaltimi de 4-5 m.

Ipomoea lobata este o planta decorativa prin port, frunze si flori, cultivata adesea pentru decorarea gardurilor, zidurilor sau realizarea pergolelor.

Frunzele au lungimea de 13-15 cm,  sunt formate din trei lobi, culoare verde.

Inflorirea la Ipomoea lobata are loc de vara pana toamna tarziu (iulie-noiembrie).

Florile cresc in inflorecente de tip racem, cu lungime de pana la 15 cm, au forma tubulara, culoarea lor variind de la rosu (la cele noi aparute) la galben (la cele mature), inflorecenta se arcuieste usor spre exterior.

Temperatura minima tolerata de plantele de Ipomoea lobata este de 5˚C.

Substratul (pamantul) pentru Ipomoea lobata trebuie sa fie bine drenat, bogat in substante nutritive, cu umiditate moderata.

Udarea plantelor de Ipomoea lobata se realizeaza folosind cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie reavan, iar intre doua udari substratul trebuie lasat sa se usuce la suprafata.

Lumina este foarte importanta pentru cresterea si inflorirea plantelor de Ipomoea lobata. Acestea prefera spatiile insorite (luminoase), cu expozitie sudica,  unde razele soarelui pot ajunge cu usurinta la plante. Plantele de Ipomoea lobata tolereaza si spatiile semiumbrite, dar in astfel de conditii, va fi influentata inflorirea acestora.

Inmultirea la Ipomoea lobata se face prin seminte. Semintele se seamana cu 5-6 saptamani inainte de ultimul inghet, in spatii acoperite, cu temperaturi peste 12-14˚C, sau direct in sol, cand temperaturile ajung la 17-18˚C. Semintele vor germina in maximum  2-3 saptamani, daca temperaturile trec de 18˚C.

Fertilizarea se face primavara si vara, folosind ingrasaminte lichide, hidrosolubile, pentru plante decorative prin flori.

Fig. 1 Ipomoea lobata

Fig. 2  Ipomoea lobata

Fig.  3 Ipomoea lobata

Fig. 4 Ipomoea lobata

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ipomoea lobata: ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii