Horticultorul.ro

ian. 24 2024

Kalanchoe blossfeldiana ‘Don Nando’: ingrijire

Familia: CARASSULACEAE

Demumire populara: Kalanchoe

Denumire stiintifica: Kalanchoe blossfeldiana ‘Don Nando’

Proprietati ornamentale: Kalanchoe blossfeldiana ‘Don Nando’ este o planta perena, cu crestere lenta, compacta, ce ajunge la inaltimi de 20-30 cm.

Kalanchoe blossfeldiana ‘Don Nando’ este cultivata ca planta de apartament pentru florile ei incantatoare, dar si pentru frunzele lucioase care dau plantei un aspect placut.

Frunzele sunt simple, de forma ovata, lungimi intre 7,5-10 cm, marginile crenate (usor dantelate), carnoase, glabre, de culoare verde intens.

Inflorirea plantelor de Kalanchoe blossfeldiana ‘Don Nando’ are loc de la sfarsiul toamnei si iarna. Inflorirea la Kalanchoe are loc cand palanta primeste circa 10 ore de lumia pe zi si 14 de intuneric, pentru o perioada de 2 luni.

Florile apar grupate in inflorescente terminale de tip corimb, au dimensiuni reduse, forma de stelute cu petale duble, de  culoare roz.

Substratul (pamantul)  pentru Kalanchoe blossfeldiana ‘Don Nando’ trebuie sa fie realizat dintr-un amestec de turba, pamant de gradina si nisip (1:1:1). Acest amestec trebuie sa fie poros, astfel incat sa nu permita stagnarea apei o perioada lunga de timp la nivelul radacinilor. pH-ul solului se recomanda sa fie intre 6-7. Daca pH-ul depaseste 7 – frunzele plantei capata culoarea galbena, iar daca pH-ul este mai mic de 6 culoarea frunzelor se schimba din verde in brun.

Udarea plantelor de Kalanchoe blossfeldiana ‘Don Nando’ se face folosind apa la temperatura camerei, in functie de perioadele de crestere si de repaus. De primavara pana toamna cand planta creste si infloreste are nevoie de o cantitate mai mare de apa. Udarea se face in momentul cand pamantul de la suprafata este putin uscat (1-2 ori pe luna). In periaoada de repaus, udarea se realizeaza cu o cantitate mai mica de apa, intrucat Kalanchoe blossfeldiana ‘Don Nando’ este o planta cu frunze suculente si aceasta poate tolera lipsa apei (pentru o perioada scurta de timp). Aceasta perioada de stres hidric (lipsa apei pe o perioada scurta) poate detrmina dimensiuni mai reduse si o inflorire mai timpurie.

Temperatura optima pentru cresterea si inflorirea la Kalanchoe blossfeldiana ‘Don Amarillo’ variaza intre 15-20°C.  Vara, planta trebuie ferita de razele directe ale soarelui si se recomanda pulverizarea de apa pe frunze.

Kalanchoe blossfeldiana ‘Don Nando’ este foarte sensibila la temperaturi scazute, aceasta poate muri daca este tinuta la temperaturi sub 10°C.

Lumina este factor important pentru cresterea si inflorirea plantelor de Kalanchoe blossfeldiana ‘Don Nando’. Aceasta planta nu trebuie privata de lumina, lipsa luminii incetineste cresterea si impiedica aparitia  de noi lastari.  Kalanchoe blossfeldiana ‘Don Nando’ prefera spatiile luminoase sau partial umbrite.

Inmultirea plantelor de Kalanchoe blossfeldiana ‘Don Nando’ se realizeaza prin butasi, cu  lungimea de 9-10 cm. Baza butasilor se poate stimula in vederea inradacinarii usoare (rozogenezei) cu ajutorul stimulatorilor de inradacinare (Atonik sau Radistim). Deoarece este o planta suculenta, se recomanda ca butasii prelevati sa fie lasati 1-2 zile inainte de plantat. Daca exista conditii optime de temperatura (21°C) si umiditate, butasii vor inradacina in aproximativ 2-3 saptamani. Butasii unor sepecii si varietati inradacineaza usor si daca sunt pusi numai in vase cu apa.

Fertilizarea  (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca de doua ori pe luna in perioada cand planta infloreste si sa se intrerupa in perioada de repaus. Se pot administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie).

Boli si Daunatori:

Insectele daunatoare  sunt reprezentate de:

Boli: Fainarea (Sphaerotheca fuliginea), Manari, Putregaiul cenusiu, etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Atentie!!!

  • Excesul de apa din ghivece cauzeaza aparitia bolilor (putrezirea radacinii de Kalanchoe);
  • Dupa trecerea florilor se taie varful plantei (cu tot cu inflorescenta) si se muta planta de kalanchoe la umbra timp de 3-4 saptamani (in acesta perioada se reduce foarte mult udatul), aceasta masura conduce la aparitia unui nou val de flori;
  • Pentru a avea plante mai voluminoase (bogate) se recomanda ciupirea periodica si  tratarea cu regulatori – inhibitori de crestere. Regulatorii de crestere se administraeaza imediat dupa ciupirea varfurilor plantei. Ciupirea si aplicarea regulatorilor de crestere sunt necesare pentru ca planta de Kalanchoe sa aiba un aspect placut si sa fie cat mai voluminoasa si plina de muguri florali.

Fig. 1 Kalanchoe blossfeldiana ‘Don Nando’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Kalanchoe blossfeldiana ‘Don Nando’: ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii