Horticultorul.ro

iun. 03 2015

Lamaia aspra (Citrus x jambhiri)

Citrus aurantiumFamilia: Rutaceae

Demumire populara: Lamaia aspra (Rough lemon), Bush Lemon

Denumire stiintifica: Citrus x taitensis, Citrus x jambhiri,  Citrus aurantium ‘Jambhiri’; Citrus x limonia

Origine: Citrus x jambhiri  este o planta originara din Nord-Vestul Indiei, Asia, Australia.

 Proprietati ornamentale: Rough lemon este in arbore ce ajunge la inaltimi de 3-6 m in arealele de origine, acesta fiind cel mai folosit portaltoi pentru speciile de citrice in India, SUA, Africa de Sud si Australia.

La Citrus x jambhiri   se pot observa pe crengi spini ascutiti de cca. 2-3 cm lungime.

Funzele  sunt ovale-eliptice, alungite, dintate pe margine, situate de-o parte si alta a crengilor.

Florile pot fi solitare sau grupate (2 sau mai multe), sunt formate din 4-5 petale, de culoare alba pe partea superioara si de culoare violet pe partea inferioara, usor parfumate.

Fructul apare in Iunie, este oval, coaja dura, de culoare galbena, parfumat. In interior fructul are pula (de culoare galben deschis, suculenta, acida) si seminte (eliptice), acestea ajuta la inmultirea Citrus x jambhiri.

Citrus x jambhiri  poate fi cultivat in ghivece mari, care ii permit o dezvoltare optima, sau direct in curti si gradini insorite (numai pe tipul verii).

Rough lemon este folosit in bucatarie in loc de lamaie mai ales la preparatele culinare.

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie reavan si bine drenat. Se poate folosi un amestec format din: 2 parti pamant de padure (humus de padure) si o parte turba. O alta varianta ar fi substartul pe baza de turba din comert. Pentru un  drenaj corespunzator, se aseaza la baza ghiveciului  un start de doua degete de nisip.

Udarea este foarte importanta in cresterea plantelor de citrice, mai ales cele cultivate in ghivece. Udarea se face cel putin de doua ori pe saptamana (mai ales in perioadele calduroase). Se recomanda pentru udat apa de ploaie, sau apa de la robinet la temperatura camerei (lasata 24 ore pentru a se evapora clorul).

Temperatura  pentru Citrus x taitensis pe timpul iernii, poate scadea pana la 10ºC, iar vara temperatura poate ajunge pana la 20-32 ºC. Temperaturile mai mici de 10-12 ºC pot influenteaza cresterea plantei.

Lumina este un factor important pentru Citrus x jambhiri,  aceasta necesita spatiile insorite, mai ales cele cu expozitie sudica, ferite de curenti de aer.  Soarele direct incurajeaza cresterile si inflorirea.

Inmultirea  se face prin butasire (butas de ramura) , prin altoire.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda la inceputul perioadei de crestere. Fertilizarea se face utilizand ingrasaminte specific pentru citrice, acestea stimuland cresterea si inflorirea plantelor de Citrus x jambhiri.

Pentru perioada de crestere se recomanda folosirea ingrasamintelor cu un continut mai mare de azot, iar pentru perioada de inflorire si fructificare ingrasaminte bogate in fosfor.

Boli:

Putregaiul  bacterian; Putregaiul micotic; etc.

Daunatori:

  • Acarieni (paianjeni microscopici) care se pot observa cu ajutorul microscopului.

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Lamaia aspra (Citrus x jambhiri)

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii