feb. 01 2024

Macul de camp – Papaver rhoeas: ingrijire, inmultire

Familia: PAPAVERACEAE

Demumire populara:  Mac, Mac comun, Mac de camp, Mac rosu, Mac de porumb, Mac de Flandra

Denumire stiintifica: Papaver rhoeas

Papaver rhoeas este o planta originara  din regiunea mediteraneana (Europa si Asia).

Proprietati ornamentale – Papaver rhoeas este o planta erbacee anuala, ce ajunge la inaltimi de 50-60 cm, cu tulpini inalte, ce prezinta in partea superioara peri fini albiciosi. Tulpina creste cu circa 1 cm pe zi.

Macul rosu este o floare de primavara, intalnita in gradini, parcuri, stancarii, rondure, etc.

Frunzele cresc alterne, simple, penat-sectate, de culoare gri-verzui, acoperite cu peri.

Inflorirea la Papaver rhoeas are loc de la sfarsitul primaverii pana vara.

Florile apar la sfarsitul primaverii si inceputul verii, dureaza circa  10 zile, au un diametru de pana la 8-10 cm, aspect de cupa, cu 4 petale viu colorate in rosu aprins si negru la baza. Floarea de Mac dureaza doar o zi.

Se recomanda inlaturarea florilor uscate, stimuland astfel aparitia de noi flori.

Dupa trecerea florilor, plantele de Papaver rhoeas  vor muri, urmand sa reapara in primavara viitoare.

Fructul apare dupa trecerea florilor, are aspect de capsula (sferica-cilindrica), in interiorul lui gasindu-se semintele mici de culoare gri inchis-negre. Fructul poate fi folosit in aranjamente florale.

Substratul (pamantul) pentru Macul rosu trebuie sa fie bine drenat, de preferinta argilo-nisipos, cu fertilitate moderata si un pH  acid-neutru-alcalin.

Udarea se realizeaza folosind cantitati moderate de apa, astfel incat sa se evite excesul de apa de la nivelul radacinilor. Plantele de Papaver rhoeas nu tolereaza excesul de umiditate de la nivelul radacinilor.

Lumina este foarte importanta pentru cresterea si inflorirea Macului comun. Acesta prefera spatiile insorite (luminoase), unde razele soarelui ajung cu usurinta la plante, cel putin 6 ore pe zi. Plantele de Mac rosu pot tolera si zone semiumbrite, dar acestea vor inflori mai putin.

Inmultirea macului se face prin seminte (primavara) sau prin butasi de radacina (toamna sau la inceputul iernii).

Semanarea semintelor de mac se realizeaza la sfarsitul primaverii (lunile mai-iunie) in rasadnite, solarii, urmand ca plantele rezultate sa fie repicate la distante de 50-60 cm (toamna sau primavara urmatoare) in ghivece sau direct in spatiile unde se doreste cultivarea lor. Semanarea semintelor se mai poate realiza si toamna, inaintea primului inghet, urmand ca noile plante sa rasara in primavara urmatoare.

Temperatura optima pentru germinarea semintelor de mac se incadreaza in intervalul 12-14˚C, perioada de germinare  poate dura  2-3 saptamani.

Intrucat la transplantare (repicare), planta nu suporta ca sistemul radicular sa-i fie afectat, se recomanda ca semănatul sa se realizeze direct in tavite alveolate.

Inmultirea prin butasi de radacina se realizeaza toamna, butasii rezultati se planteaza in rasadnite pentru inradacinare.

Fertilizarea se recomanda primavara si vara, folosind ingrasaminte lichide, hidrosolubile pentru plante cu flori sau ingrasaminte cu eliberare prelungita.

Daunatori: Gargarita radacinilor de mac (Stenocarus fuliginosus), Gargarita capsulelor de mac (Ceutorrhynchus macula-alba), Tantarul macului (Dasyneura papaveris), Paduchele negru (Aphis fabae), etc.

Fig. 1 Mac de camp (Papaver rhoeas)

Fig. 2 Mac de camp (Papaver rhoeas)

Fig. 3 Mac de camp (Papaver rhoeas)

Fig. 4 Mac de camp (Papaver rhoeas)

Fig. 5  Mac de camp (Papaver rhoeas)

Fig. 6 Mac de camp (Papaver rhoeas)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Macul de camp – Papaver rhoeas: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii